Volgens de BTB wachten negentig andere chauffeurs momenteel in het depot en zouden de Belgische werknemers verplicht zijn hun overuren op te nemen als vakantie en/of worden ze ondergebracht in het statuut van tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen.

Jost Group

De vakbond klaagt ook over de Belgisch-Luxemburgse groep Jost. Die zou, om de loonkost zo laag mogelijk te houden, Oost-Europese chauffeurs ingezet om winkels te bevoorraden. ‘Intussen zijn de Belgische chauffeurs tijdelijk werkloos wegens economische redenen gezet en vallen zij terug op 70% van hun begrensde brutoloon’, meldt BTB.

Tegenreactie

Jost nuanceert de feiten. ‘Het totale werkvolume is fors teruggevallen. De situatie varieert van dag tot dag, momenteel blijft ongeveer 20% van hen thuis. Bepaalde chauffeurs zijn gespecialiseerd in op specifieke routes en diensten’, verklaart woordvoerster Véronique Hustin.

‘We hebben heel wat chauffeurs in tijdelijke werkloosheid moeten onderbrengen, niet alleen Belgen, maar ook mensen met een andere nationaliteit. In de distributie naar winkels in België is vandaag de dag nog veel werk, dit in tegenstelling tot andere transporten. Voor deze distributie zetten wij in de eerste plaats onze Belgische chauffeurs in. Alleen op piekmomenten doen we hiervoor ook een beroep op chauffeurs uit andere bedrijven binnen onze groep, vooral Roemenen.’