Uber Freight ziet omzet stijgen, verlies groeit hard mee

kwartaalcijfers

Vrachtplatform Uber Freight blijft forse groeicijfers noteren. De vrachtdivisie van Uber boekte in het voorbije kwartaal een omzet van 199 miljoen dollar. Dat was vorig jaar in dezelfde periode nog 127 miljoen. Onder de streep blijft het Amerikaans bedrijf echter rode cijfers schrijven.

Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers. De ebitda van Uber Freight kwam uit op een min van 64 miljoen dollar. Dat was meer dan het dubbele van de ebitda van het eerste kwartaal van vorig jaar, die toen uitkwam op -29 miljoen. Terwijl de omzet groeit, stijgen de kosten dus nog harder.

In vergelijking met het derde en het vierde kwartaal van 2019 daalde omzet in het voorbije kwartaal wel. Tussen begin juli en eind september behaalde Uber Freight 218 miljoen dollar aan opbrengsten, in het vierde kwartaal kwamen die uit op 219 miljoen. Afgelopen kwartaal was dat dus ‘slechts’ 199 miljoen.

Uber Freight begon in de Verenigde Staten. Sinds vorig jaar is het platform ook in Europa actief, waarbij Nederland als eerste aan de beurt was. Inmiddels heeft uitbreiding plaatsgevonden naar onder meer Duitsland. De opbrengsten in de afzonderlijke landen, of in Europa als geheel, delen de Amerikanen niet mee.

Winstgroei

In het verleden stond het bedrijf erom bekend dat het vooral focuste op groei en niet zozeer op winst. Echter, in februari, bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019, zei topman Dara Khosrowshahi dat ‘groei ten koste van alles’ niet langer het motto is. Winstgroei zou een belangrijke nieuwe pijler van het bedrijf worden.

Dat is vooralsnog niet gelukt. Niet alleen de vrachtdivisie moest het met een dik verlies doen, ook het bedrijf in zijn geheel dook in het rood. De ebitda van Uber kwam in het eerste kwartaal uit op een min van 612 miljoen dollar. Dat was overigens wel lager dan in het eerste kwartaal van 2019. Toen bedroeg de ebitda -869 miljoen. Terwijl het verlies kleiner werd, steeg de omzet, van 3,10 miljard dollar in het eerste kwartaal van vorig jaar naar 3,54 miljard in dezelfde periode dit jaar.

Uber Freight ziet omzet stijgen, verlies groeit hard mee | NT

Uber Freight ziet omzet stijgen, verlies groeit hard mee

kwartaalcijfers

Vrachtplatform Uber Freight blijft forse groeicijfers noteren. De vrachtdivisie van Uber boekte in het voorbije kwartaal een omzet van 199 miljoen dollar. Dat was vorig jaar in dezelfde periode nog 127 miljoen. Onder de streep blijft het Amerikaans bedrijf echter rode cijfers schrijven.

Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers. De ebitda van Uber Freight kwam uit op een min van 64 miljoen dollar. Dat was meer dan het dubbele van de ebitda van het eerste kwartaal van vorig jaar, die toen uitkwam op -29 miljoen. Terwijl de omzet groeit, stijgen de kosten dus nog harder.

In vergelijking met het derde en het vierde kwartaal van 2019 daalde omzet in het voorbije kwartaal wel. Tussen begin juli en eind september behaalde Uber Freight 218 miljoen dollar aan opbrengsten, in het vierde kwartaal kwamen die uit op 219 miljoen. Afgelopen kwartaal was dat dus ‘slechts’ 199 miljoen.

Uber Freight begon in de Verenigde Staten. Sinds vorig jaar is het platform ook in Europa actief, waarbij Nederland als eerste aan de beurt was. Inmiddels heeft uitbreiding plaatsgevonden naar onder meer Duitsland. De opbrengsten in de afzonderlijke landen, of in Europa als geheel, delen de Amerikanen niet mee.

Winstgroei

In het verleden stond het bedrijf erom bekend dat het vooral focuste op groei en niet zozeer op winst. Echter, in februari, bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019, zei topman Dara Khosrowshahi dat ‘groei ten koste van alles’ niet langer het motto is. Winstgroei zou een belangrijke nieuwe pijler van het bedrijf worden.

Dat is vooralsnog niet gelukt. Niet alleen de vrachtdivisie moest het met een dik verlies doen, ook het bedrijf in zijn geheel dook in het rood. De ebitda van Uber kwam in het eerste kwartaal uit op een min van 612 miljoen dollar. Dat was overigens wel lager dan in het eerste kwartaal van 2019. Toen bedroeg de ebitda -869 miljoen. Terwijl het verlies kleiner werd, steeg de omzet, van 3,10 miljard dollar in het eerste kwartaal van vorig jaar naar 3,54 miljard in dezelfde periode dit jaar.