Hoyer zet het mes in investeringsplannen voor 2020

kwartaalcijfers

Logistiek dienstverlener Hoyer schroeft zijn investeringen voor dit jaar flink terug. Oorzaak hiervan is de uitbraak van de corona-pandemie. Tevens meldt het bedrijf dat het vorig jaar een licht lagere winst boekte dan in 2018. Wel wist het een omzetstijging in de boeken te zetten, blijkt uit de recent gepubliceerde jaarcijfers.

Aanvankelijk was het bedrijf van plan om dit jaar 146 miljoen euro uit te geven aan investeringen. Door de covid-19-crisis besloot de Hoyer-directie om deze plannen te wijzigen en alleen nog de noodzakelijke investeringen te doen. Dan gaat het om een terminal voor gevaarlijke goederen, technische installaties, acquisities en joint ventures.

Ook vorig jaar schroefde Hoyer zijn investeringen terug, van de aanvankelijk begrote 173 miljoen euro naar 106 miljoen. De directie voegt eraan toe dat dat nog altijd hoger was dan de uitgaven in de twee jaren ervoor

Omzet en winst

Het van oorsprong Duitse bedrijf boekte in het voorbije jaar een omzet van 1,177 miljard euro. Dat was 0,9% hoger dan de 1,167 miljard van het jaar ervoor. Hoyer zag vorig jaar een afkoeling van de chemische industrie, wat voor hen een zeer belangrijke markt is. ‘Desondanks wisten we een omzetstijging te behalen’, meldt de directie.

Aan die gestegen opbrengsten hield Hoyer wel minder over. Het operationeel resultaat (ebit) kwam vorig jaar uit op 38,1 miljoen euro, tegenover 40,2 miljoen twee jaar geleden. Als niet-operationele factoren buiten beschouwing worden gelaten, boekte de logistiek dienstverlener wel een stijging van de winst in 2019. De operationele cashflow kwam vorig jaar uit op een bedrag van 82,8 miljoen euro, tegenover 78,5 miljoen een jaar eerder.

Vijf divisies

De belangrijkste omzetbrenger was de divisie chemielogistiek. Deze business unit zorgde voor 34,1% van de totale omzet. De opbrengsten van deze divisie waren bovendien 0,6% hoger dan een jaar eerder.

Na chemielogistiek is Deepsea het belangrijkste bedrijfsonderdeel. Deze divisie droeg vorig jaar 24,5% bij aan de opbrengsten en boekte een omzetgroei van 3,6% ten opzichte van het jaar ervoor.

De divisie die zich bezighoudt met de logistiek van olieproducten, zoals bitumen en brandstof voor de luchtvaart, is verantwoordelijk voor 22,8% van de bedrijfsopbrengsten. Het was de enige business unit waarvan de omzet daalde vorig jaar. De winst steeg wel.

De rest van de opbrengsten werden gegenereerd door de twee overige onderdelen van Hoyer. Het gaat dan om Gaslog, dat zich richt op de logistiek van gassen, en Netlog, dat een diversiteit aan diensten aanbiedt, waaronder containermanagement en cleaning diensten. In totaal werkten er afgelopen jaar zo’n 6100 mensen bij het bedrijf.

Hoyer zet het mes in investeringsplannen voor 2020 | NT

Hoyer zet het mes in investeringsplannen voor 2020

kwartaalcijfers

Logistiek dienstverlener Hoyer schroeft zijn investeringen voor dit jaar flink terug. Oorzaak hiervan is de uitbraak van de corona-pandemie. Tevens meldt het bedrijf dat het vorig jaar een licht lagere winst boekte dan in 2018. Wel wist het een omzetstijging in de boeken te zetten, blijkt uit de recent gepubliceerde jaarcijfers.

Aanvankelijk was het bedrijf van plan om dit jaar 146 miljoen euro uit te geven aan investeringen. Door de covid-19-crisis besloot de Hoyer-directie om deze plannen te wijzigen en alleen nog de noodzakelijke investeringen te doen. Dan gaat het om een terminal voor gevaarlijke goederen, technische installaties, acquisities en joint ventures.

Ook vorig jaar schroefde Hoyer zijn investeringen terug, van de aanvankelijk begrote 173 miljoen euro naar 106 miljoen. De directie voegt eraan toe dat dat nog altijd hoger was dan de uitgaven in de twee jaren ervoor

Omzet en winst

Het van oorsprong Duitse bedrijf boekte in het voorbije jaar een omzet van 1,177 miljard euro. Dat was 0,9% hoger dan de 1,167 miljard van het jaar ervoor. Hoyer zag vorig jaar een afkoeling van de chemische industrie, wat voor hen een zeer belangrijke markt is. ‘Desondanks wisten we een omzetstijging te behalen’, meldt de directie.

Aan die gestegen opbrengsten hield Hoyer wel minder over. Het operationeel resultaat (ebit) kwam vorig jaar uit op 38,1 miljoen euro, tegenover 40,2 miljoen twee jaar geleden. Als niet-operationele factoren buiten beschouwing worden gelaten, boekte de logistiek dienstverlener wel een stijging van de winst in 2019. De operationele cashflow kwam vorig jaar uit op een bedrag van 82,8 miljoen euro, tegenover 78,5 miljoen een jaar eerder.

Vijf divisies

De belangrijkste omzetbrenger was de divisie chemielogistiek. Deze business unit zorgde voor 34,1% van de totale omzet. De opbrengsten van deze divisie waren bovendien 0,6% hoger dan een jaar eerder.

Na chemielogistiek is Deepsea het belangrijkste bedrijfsonderdeel. Deze divisie droeg vorig jaar 24,5% bij aan de opbrengsten en boekte een omzetgroei van 3,6% ten opzichte van het jaar ervoor.

De divisie die zich bezighoudt met de logistiek van olieproducten, zoals bitumen en brandstof voor de luchtvaart, is verantwoordelijk voor 22,8% van de bedrijfsopbrengsten. Het was de enige business unit waarvan de omzet daalde vorig jaar. De winst steeg wel.

De rest van de opbrengsten werden gegenereerd door de twee overige onderdelen van Hoyer. Het gaat dan om Gaslog, dat zich richt op de logistiek van gassen, en Netlog, dat een diversiteit aan diensten aanbiedt, waaronder containermanagement en cleaning diensten. In totaal werkten er afgelopen jaar zo’n 6100 mensen bij het bedrijf.