De regering in Berlijn heeft ruim twintig uur onderhandeld om tot een akkoord te komen. Uiteindelijk is woensdagavond een akkoord gesloten om de economie in de Bondsrepubliek op gang te houden in deze coronatijden. Zo komt er onder meer een tijdelijke verlaging van zowel het hoge als het lage btw-tarief.

Een ander onderdeel van dit pakket is een inruilpremie voor transportbedrijven. Als vervoerders hun Euro V-vrachtwagen inruilen voor een Euro VI-truck krijgen ze vijftienduizend euro. Als ze hun Euro III- of Euro IV-voertuig inruilen voor een Euro VI-vrachtwagen staat daar tienduizend euro tegenover.

Scheepvaart

Daarnaast wil Berlijn 1 miljard euro pompen in de scheepvaart. Het gaat dan onder meer om stimulering van de aankoop van schonere schepen en meer gebruik van walstroom. Ook wil de regering geld investeren in het moderniseren van sluizen.

Sowieso moet het pakket een ‘boost’ geven aan het gebruik van schonere energiebronnen. Zo moet de productie van waterstof worden opgeschroefd en moet meer worden geïnvesteerd in energie-opwekking op zee.

Deutsche Bahn

Onderdeel van de steunmaatregelen is ook een injectie van vijf miljard euro voor de in problemen verkerende nationale spoorvervoerder Deutsche Bahn. Al eerder was bekend geworden dat Berlijn geld zou uittrekken voor DB.