Dat stelt de Duitse minister Andreas Scheuer van Verkeer bij de presentatie van de plannen van de Bondsregering voor het komend EU-voorzitterschap (1 juli tot 31 december).  De bewindsman wijst er daarbij op dat de maatregelen moeten voorkomen dat het vrachtvervoer door nieuwe grenssluitingen, eenzijdige maatregelen en verscherpte controles wederom in files komt vast te zitten.

Kernpunt

‘Wij hebben een Europees pandemieplan voor het goederenvervoer nodig’, onderstreept hij. Het noodplan ziet de Duitse regering als een kernpunt voor het komende EU-voorzitterschap. Daarbij moeten er onder meer bij controles binnen de EU dezelfde procedures en regels gelden zodat het vrachtvervoer niet wordt geconfronteerd met allerlei aparte nationale maatregelen. Scheuer mikt er daarbij op dat het plan door de informele EU-transportraad eind oktober in Passau wordt aangenomen.

Andere belangrijke transportpunten tijdens het komend Duits voorzitterschap zijn volgens Scheuer duurzaam transport via een nieuwe ‘mobility approach’. Het gaat daarbij niet om minder transport, maar om schoon en efficiënt transport, zegt hij. Daarvoor worden het komende halfjaar diverse bijeenkomsten belegd voor de luchtvaart, zeevaart en het wegvervoer. Ook moet het railgoederenvervoer via modernisering en digitalisering worden verbeterd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement