‘Niet veel ondernemingen krijgen te horen: ‘Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem Alexander behaagd het Predicaat Koninklijk toe te kennen’, vertellen een trotse Lisette en Bas Euser, die samen de algemene directie voeren.

Predicaat

C. & H. Euser Beheer B.V. uit Barendrecht gebeurde het wel. Vrijdag 3 juli kregen Lisette en Bas Euser het Predicaat Koninklijk uitgereikt door Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Een mijlpaal voor het familiebedrijf dat vorig jaar haar 100-jarige bestaan vierde met het personeel, de klanten en relaties.

Een grote onderneming, vereniging, instelling of stichting kan het Predicaat Koninklijk aanvragen als het minimaal honderd jaar bestaat. De bestuurders van het bedrijf moeten van onbesproken gedrag zijn evenals de onderneming zelf. Ook moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk zijn. Het Predicaat symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning tegenover de ontvanger.

Bodedienst

Honderd jaar geleden, net na de Eerste Wereldoorlog in 1919, startte tuinderszoon Aart Euser een bodedienst met paard en wagen in het dorp Barendrecht. Hij reed dagelijks zijn ronde en bediende een steeds groter wordende klantenkring. Na de Tweede Wereldoorlog breidden de zonen Cor en Henk, als Gebroeders Euser, het bezorggebied in de regio Rotterdam en Drechtsteden uit. Ieder met zijn eigen vrachtwagen.

De in Barendrecht destijds grootste groente- en fruitveiling van Zuid-Holland heeft begin jaren 70 er toe geleid dat de 3e generatie Ad (zoon van Cor) en later ook Bas (zoon van Henk) zich meer en meer ging richten op ‘geconditioneerde’ transporten AGF en dagvers. Eind jaren 90 kwam in het inmiddels uitgegroeide transportbedrijf Euser ook de 4e generatie Lisette, dochter van Ad, de organisatie versterken.

Familiebedrijf

Nu staan Bas (53) en Lisette (40) aan het roer van het familiebedrijf, dat met 12 externe locaties in het land en met ruim 350 wagens en 600 personeelsleden tot één van de grootste logistieke ‘geconditioneerde’ dienstverleners van Nederland gerekend mag worden.

‘De coronacrisis is natuurlijk niet de eerste crisis die we als 100-jarige meemaken’, zegt Bas Euser. ‘Wel is het bijzonder en zijn we trots dat we als grote dienstverlener in de food- en zorgsector tot de cruciale sectoren worden gerekend. Korte lijntjes, snel schakelen en aangepaste processen. Op deze manier konden we direct de supermarkten maximaal bevoorraden en de distributie in de zorgsector verder intensiveren. Aan de andere kant werd de levering aan de horeca van de ene op de andere dag tot een minimum afgeschaald.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement