In een bericht aan beleggers maakt Waberer’s bekend dat Indotek via dochterbedrijf Trevelin een belang neemt van 24% in de Hongaarse transportreus. Het gaat om aandelen van grootaandeelhouder Mid Europa Partners. Daarnaast neemt Indotek een optie op het resterende belang van Mid Europa in Waberer’s van bijna 48%. De partijen verwachten de transactie aan het einde van het eerste kwartaal van 2021 te voltooien. Indotek benadrukt dat het niet van plan is om zelf een meerderheidsbelang in Waberer’s te verwerven. Het gaat om zogenoemde put-opties, waarbij de koper het recht heeft om ze tegen een vastgestelde prijs weer van de hand te doen. Indotek zegt deze opties te willen verkopen ‘aan investeerders met ervaring in de transportsector’.

Spil

Indotek is in Hongarije een grote speler in de vastgoedmarkt. Het bedrijf investeert onder meer in kantoren, hotels, winkelcentra en logistiek vastgoed. Recent kwam Indotek in het nieuws omdat het een overnamestrijd voert met de huidige eigenaren van Budapest Airport.

Afgelopen zomer werd duidelijk dat Mid Europa van Waberer’s af wil. In september veerde de beurskoers van het bedrijf op door geruchten dat een aantal steenrijke Hongaren zich had gemeld voor het bedrijf. Volgens Hongaarse media zou ook de voormalige eigenaar György Wáberer toen een poging hebben gedaan om het bedrijf terug te kopen.

Waberer’s-ceo Barna Erdélyi reageert tevreden op het instappen van de nieuwe aandeelhouder. ’We kijken ernaar uit om met de steun van Indotek de herstructurering van ons bedrijf voort te zetten. We zijn vastbesloten om de spil te blijven van de Hongaarse logistieke keten en willen onze leidende positie op de Europese FTL-transportmarkt vasthouden.’

Omzet

Het tweede kwartaal van dit jaar was volgens Erdélyi een van moeilijkste periodes uit de geschiedenis van het bedrijf. De omzet daalde door de coronacrisis met 33,1% tot 115,5 miljoen euro. Het nettoverlies steeg naar 14,6 miljoen euro.

De resultaten van Waberer’s vallen al langere tijd tegen. Ook voor de coronacrisis slaagde het bedrijf er niet in om zwarte cijfers te schrijven. Na een slecht jaar 2019 presenteerde het bedrijf een plan voor een reorganisatie en het inkrimpen van het wagenpark. Mid Europa is sinds 2016 grootaandeelhouder, nadat het 97% van de aandelen Waberer’s kocht. Een jaar later besloot het fonds dat belang terug te brengen tot 72%. De overige aandelen zijn in handen van verschillende beleggers .

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement