In de omgeving van Schiphol zijn intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) geplaatst die rekening houden rekening met naderende vrachtwagens. Zij krijgen eerder groen licht als de verkeerssituatie het toelaat.

Brandstofbesparing

‘Dat scheelt tijd en brandstof en vermindert de CO2-uitstoot. Goederen komen via de transportcorridor sneller op de plaats van bestemming’, zegt Marja Ruigrok, lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam en wethouder van de gemeente Haarlemmermeer.

Vanaf 2021 wordt het aantal slimme verkeerslichten op de N201 en N232 verder uitgebreid. Chauffeurs van aangesloten vervoerders in de regio krijgen verder de beschikking over gedetailleerde informatie over incidenten, files en wegwerkzaamheden. De chauffeurs krijgen ook informatie die hen helpt de ideale route te kiezen.

Wachttijden

Een volgende stap is om ook informatie over wachtlocaties en wachttijden beschikbaar te maken voor chauffeurs. Zij kunnen niet altijd direct bij aankomst terecht bij de de Amsterdamse haven of Schiphol en moeten dan wachten. Een betere informatievoorziening vermindert de overlast van stilstaande vrachtwagens op de openbare weg, zo is het idee.

CTC Amsterdam Westkant is een initiatief van de Metropoolregio Amsterdam. Onder de deelnemers zijn overheden, vervoerders en verladers die in de regio actief zijn.

Zuid-Holland

Eerder startte al een CTC-project in Zuid-Holland. De iVRI’s staan in het Westland. Ook langs de N470 en in het Rotterdamse havengebied moeten uiterlijk slimme verkeerslichten komen.