Dat hebben beide bedrijven woensdag bekend gemaakt. De bedrijven gaan samenwerken om zowel batterij-elektrische trucks als voertuigen met brandstofcel te ontwikkelen. Verder zet de joint venture in op de benodigde software en digitale platforms.

De joint venture krijgt Södertälje als thuisbasis, de Zweedse stad waar ook het hoofdkantoor van Scania gevestigd is. Een volgende stap is uitbreiding naar Tokio, zeggen de bedrijven.

Inkoop

Hino en Traton werken al enkele jaren samen. Zo richtten de bedrijven in 2019 een joint venture op voor gezamenlijke inkoop.

Traton is onderdeel van Volkswagen. Onder het bedrijf vallen de vrachtwagenfabrikanten MAN, Scania en de truckactiviteiten van Volkswagen in Zuid-Amerika. In 2019 bouwde het concern met 83.000 medewerkers 242.000 bussen en vrachtwagens.

Hino, een dochteronderneming van Toyota, bouwt ook trucks en bussen. In 2019 verkocht het bedrijf er 190.000.