De huidige cao loopt aan het einde van dit jaar af. Vanwege economische onzekerheid door de coronacrisis werden de afspraken eerder dit jaar ongewijzigd verlengd.

Het eerste gesprek tussen de bonden en werkgeversorganisaties TLN en VVT stond in het teken van het uitwisselen van visies. Voor werkgevers is het belangrijk dat nu geen afspraken worden gemaakt die ertoe leiden dat de economische gezondheid van de sector in gevaar komt. Veel is immers nog onzeker over de toekomstige economische situatie, zegt TLN.

Verlengen

Werkgevers willen de huidige cao daarom ongewijzigd met een jaar te verlengen. De argumenten die eerder dit jaar golden om de cao te verlengen, gelden nog steeds en hebben aan actualiteit niets ingeboet, stellen zij.

De vakbonden reageren teleurgesteld. Willem Dijkhuizen, FNV-bestuurder Vervoer: ‘Ondanks dat het goed gaat en de werknemers in deze vitale sector zelfs meer uren dan ooit werken, willen de werkgevers daar niets tegenover stellen.’

Niet akkoord

Volgens FNV willen de werkgevers ‘niet alleen niets doen aan het loon, zelfs geen inflatiecorrectie, maar ook geen afspraken maken over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Daar gaan we niet mee akkoord.’

De bonden menen dat verder overleg op dit moment niet zinvol is en hebben aangekondigd met de leden te gaan overleggen over de ontstane situatie.

De nieuwe cao moet ingaan op 1 januari 2021.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement