Nikola zegt volgend jaar te gaan starten met de bouw van de batterij-elektrische vrachtwagen Tre. Tegelijkertijd heeft de deal met General Motors vertraging opgelopen en moet truckbouwer zich bij de Amerikaanse toezichthouder verantwoorden voor vermeend bedrog.

Prototype

Nikola heeft wel genoeg om naar uit te kijken, stelde het bedrijf tijdens de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. In de Ivecofabriek in het Duitse Ulm is inmiddels het eerste prototype van de batterij-elektrische Tre van de band gelopen. Nikola en Iveco willen dit jaar nog eens vier prototypes bouwen om mee te gaan testen. Massaproductie zou dan kunnen starten in 2021, stelt Nikola.

Nikola kwam tijdens de presentatie ook terug op de in september aankondigde miljardendeal, die de truckbouwer had gesloten met General Motors. In ruil voor batterijen en brandstofcellen zou Nikola voor 2 miljard dollar aan nieuwe aandelen uitgeven. GM zou daarmee een belang van 11% verwerven in het bedrijf. Ook zou de autofabrikant de pickuptruck Badger gaan bouwen voor Nikola.

Deadline

De afspraken met GM kwamen echter direct daarna op losse schroeven te staan door beschuldigingen van fraude. Nu blijkt dat de deal ondanks het verstrijken van de deadline nog niet rond is. GM heeft de termijn daarvoor verlengd tot begin december. Het bedrijf laat weten dat de gesprekken nog lopen en doet verder geen mededelingen over de kwestie.

Intussen gaat Nikola verder met andere leveranciers. Het bedrijf had al afspraken met het bedrijf Romeo Power uit Los Angeles om daar de batterijen voor de Tre te betrekken. De brandstofcellen voor de waterstof-elektrische truck Two komen van Bosch.

Nikola ligt onder vuur na een vernietigend zwartboek van Hindenburg Research. In het rapport beweert de speculant dat Nikola beleggers misleidt. Zo zou de truckbouwer liegen over de waterstoftechnologie die het in huis zegt te hebben. Ook zou oprichter Trevor Milton ten onrechte claimen dat hij de waterstofelektrische truck van het bedrijf zelf heeft ontworpen. In een poging de koersval van het bedrijf te bezweren, stapte Milton vervolgens op als ceo.

Dagvaardingen

Zakenkrant Financial Times (FT) meldt dat het Amerikaanse ministerie van justitie een onderzoek is gestart naar het vermeende bedrog. Zowel de voormalige ceo Milton als Nikola zelf hebben dagvaardingen ontvangen van het ministerie, meldt FT. De Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) is een eigen onderzoek gestart en heeft ook een aantal dagvaardingen naar het bedrijf en een flink aantal medewerkers gestuurd.