De eerste paal voor de installatie, die eigendom is van Nordsol, is geslagen op het terrein van afvalbedrijf Renewi in Amsterdam Westpoort. Volgens de betrokken bedrijven gaat het om een miljoeneninvestering.

De installatie gaat biogas, dat Renewi produceert uit organisch afval, verwerken tot bio-lng. Shell neemt de brandstof af om te verkopen via zijn lng-tankstations.

13 miljoen kilometer

Per jaar kan de installatie straks 3,4 kiloton bio-lng produceren. Dat staat gelijk aan 13 miljoen vrachtwagenkilometers.

De bedrijven spreken van een CO2-neutrale brandstof. Biogas bestaat uit ongeveer 60% methaan en 40% koolstofdioxide. Technologie van Nordsol maakt het mogelijk om zuiver methaan efficiënt van biogas te scheiden en te vervloeien tot bio-LNG. De CO2 die daarbij vrijkomt kan worden hergebruikt in de industrie.

Renewi, Nordsol en Shell verwachten dat bio-LNG in de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen in de verduurzaming van het zware weg- en watertransport.