De truckfile werd veroorzaakt door controles door de Franse grenspolitie. Volgens de Britse krant The Guardian gaat het om een controle op naleving van de immigratieregels. Chauffeurs moeten daarbij hun paspoort en voertuigpapieren laten zien. Ook vraagt de Franse politie naar het doel van de reis en de verblijfsduur in Frankrijk. Al met al duurt de controle ongeveer 70 seconden per persoon.

Voorproefje

De file van 8 kilometer lang is een voorproefje van wat vervoerders na de brexit op 1 januari te wachten staat. De Britse regering verwacht dan lange files voor de grens, ongeacht de uitkomsten van de onderhandelingen met de EU. Bovenop de immigratiecontroles komen dan nog de controles door de Douane.

De immigratiecontroles zijn nodig door het zogenoemde akkoord van Le Touquet. De Franse grenspolitie voert daarbij zelf controles uit aan de Britse kant van het Kanaal.