Dat meldt de ILT op Twitter. De inspecteur constateerde tijdens de controle een kleine afwijking bij het doormeten van de tachograafinstallatie. Bij verder speurwerk in de werkplaats bleek het apparaat gemanipuleerd. Naast de boete voor het vervoersbedrijf kreeg de chauffeur een prent ter grootte van 1.500 euro. Ook mocht hij 45 uur lang niet werken.

Vorig jaar stuurde ILT een signaalbrief richting de landelijke politiek, waarin de inspectiedienst duidelijk maakte dat het steeds meer moeite heeft om fraude te detecteren doordat kwaadwillende transporteurs steeds slimmere vormen van manipulatie gebruiken. De boete voor frauderen met tachografen werd daarna verhoogd van 4.400 euro naar het nu opgelegde bedrag van ruim 10.000 euro.

Tekort

De ILT kreeg de afgelopen tijd kritiek vanwege het lage aantal wegcontroles. De Inspectie haalt niet de Europese norm, die stelt dat 3% van de gewerkte dagen van truckers moeten worden gecontroleerd. Uit een enquête door tv-programma De Monitor en vakbonden CNV en FNV bleek deze maand dat de helft van de ondervraagde truckers zegt nog nooit te zijn onderworpen aan een wegcontrole door de ILT. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil dat de ILT dit tekort aan controles aanpakt.

Uit dezelfde enquête kwam naar voren dat bij 8% van de ondervraagde chauffeurs op de werkvloer wordt gesjoemeld met de tachograaf. In de helft van de gevallen ging het om het wisselen van de bestuurderskaart met die van een andere chauffeur.