Een van de boeren in Breda heeft tegen Omroep Brabant gezegd dat er zeker honderd trekkers aanwezig zijn. ‘Wij blijven hier staan totdat iemand naar buiten komt om met ons te praten’, aldus de boer. Volgens de demonstrant blijven de medewerkers van Jumbo vooralsnog binnen.

In Raalte (Overijssel) blokkeerden boeren sinds vrijdagavond met trekkers de ingang van een bevoorradingscentrum van Jumbo. In Zwolle voerden boeren actie bij een distributiecentrum van Albert Heijn en ook in de Gelderse plaatsen Oosterhout en Geldermalsen werd actie gevoerd.

Onacceptabel

TLN noemt de boerenacties onacceptabel. ‘Protestacties van landbouwondernemers waarvan een grote groep andere hardwerkende ondernemers regelrecht slachtoffer is, kunnen niet door de beugel’, zei TLN-voorzitter Elisabeth Post vrijdag. ‘Zeker niet in deze tijd. Ik begrijp natuurlijk heel goed dat de boeren óók opkomen voor hun bestaan, maar het kan niet de bedoeling zijn dat ze daarmee andere ondernemers in de wielen rijden. Dat is onacceptabel en oncollegiaal.’

Post wijst erop dat chauffeurs en transporteurs hun geld beroepsmatig op de weg verdienen en niet de luxe hebben om thuis te werken. ‘Toch zijn zij de dupe van dit soort acties, terwijl ze er niets mee te maken hebben. Door met trekkers distributiecentra of bedrijven te blokkeren treffen ze onze transportbedrijven die bovendien voor ons allemaal in touw zijn.’

Post begrijpt de positie van de agrarische sector en onderschrijft nadrukkelijk het recht op protest. ‘Wij willen absoluut niemand het recht om te demonstreren ontzeggen. Maar als in deze tijd van economische malaise acties ten koste gaan van mede-ondernemers, kom ik echt in het geweer. Als daardoor ook de bevoorrading van Nederland in gevaar komt, vind ik dat de veiligheidsregio’s in zouden moeten grijpen.’

Dat gebeurde al eerder toen acties met trekkers de openbare orde verstoorden en hulpdiensten door blokkades hun werk niet konden doen. ‘Transportondernemers zijn van vitaal belang voor de bevoorrading van Nederland en moeten ongehinderd van A naar B kunnen rijden’, aldus Post.

Gevolgen

Als gevolg van boerenprotesten die vrijdag en zaterdag zijn en worden gehouden bij distributiecentra van verschillende supermarkten zijn een aantal bestellingen niet bezorgd. Bij zowel Jumbo als Albert Heijn geven woordvoerders aan dat een deel van de klanten die boodschappen hebben besteld, hun bestelling ‘helaas’ niet ontvangen hebben. Bij AH gaat het om zo’n 4.500 klanten. Ook stelt AH dat in het oosten van het land klanten niet in alle winkels het assortiment aantreffen dat ze gewend zijn.

Door het protest bij het distributiecentrum van Albert Heijn ontstond zaterdag drukte op de wegen rond Zwolle. Vrijdag werd er ook actie gevoerd, toen blokkeerden boeren in Woerden en Veghel een distributiecentrum van Jumbo.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel laat via een woordvoerder weten dat blokkades van distributiecentra onacceptabel zijn. ‘Met de kerstdrukte en het coronavirus is het compleet onacceptabel. Lege winkelschappen zorgen ervoor dat mensen op een ander moment terug moeten komen. Dat zorgt voor extra drukte en lange wachttijden in de supermarkt.’

Wilde actie

De blokkades lijken een wilde actie te zijn. De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) zei zondag op de website dat het boeren afraadt om actie te voeren bij leden van het CBL, zoals Jumbo. ‘FDF wil niet dat demonstranten persoonlijk het risico lopen om door CBL of haar leden te worden aangesproken tot vergoeding van eventuele schade.’ Woordvoerders van FDF en Agractie wisten maandagochtend niets af van de actie in Breda.

Een groep van ongeveer tien boeren bezocht maandagochtend Jumbo-directeur Frits van Eerd in het Brabantse Heeswijk-Dinther, bevestigt de politie na berichtgeving van Omroep Brabant. ‘Het was een gemoedelijk gesprek en volgens de familie Van Eerd zijn de boeren ook alweer vertrokken’, zei een politiewoordvoerder.

Supermarktketen Albert Heijn wil niet meer in gesprek met protesterende boeren, omdat zij zich niet aan de gemaakte afspraken houden. Dat meldt de supermarkt. Boze boeren voeren de afgelopen dagen actie bij distributiecentra van diverse supermarkten, waaronder Albert Heijn en Jumbo.

Eerder liet Albert Heijn nog weten wel in gesprek te willen met de actievoerende boeren. Dat gesprek had voor de kerst moeten plaatsvinden, maar daar ziet de supermarktketen nu vanaf, omdat de boeren de acties niet beëindigen terwijl ze dat wel hadden toegezegd. Albert Heijn denkt overigens dat de boeren die voor de poort staan geen boeren zijn met wie de supermarkt samenwerkt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement