Deze week leidde de draconische maatregel van de Fransen om de Kanaaltunnel ook voor vrachtvervoer te sluiten tot chaos. Er was sprake van paniekvoetbal. Je zou bijna denken dat er op de achtergrond meer speelt met de brexit-onderhandelingen, waar de spanningen opliepen over de visserij, een belangrijke sector voor de Fransen.

Dat er als gevolg van coronamaatregelen strenge restricties worden opgelegd aan mensen om een land in of uit te reizen, dat valt nog te begrijpen. Al is het de vraag of het persoonlijke leed dat dit burgers oplevert (er was niets aangekondigd) de risicovermindering op coronaverspreiding waard is. Maar lading, zeker als het gaat om essentiële producten zoals voedsel, moet te allen tijde doorgang kunnen vinden. Anders is het middel beslist erger dan de kwaal. De eerste schrikbeelden van lange rijen bij supermarkten en lege schappen doken maandag direct al op.

Frankrijk wil nu alle vrachtwagenchauffeurs die door de Kanaaltunnel gaan, verplicht onderwerpen aan een coronatest. Dat leidt ongetwijfeld tot nieuwe vertragingen aan de grens. Indien uit de eerste dag blijkt dat er geen truckers positief worden bevonden, zou de maatregel direct weer ingetrokken moeten worden. Een maatregel die vrij verkeer van goederen belemmert, zou aantoonbaar noodzakelijk moeten zijn. Dat is hier nog zeker niet het geval. Truckers blijven hun hele verblijf in een bubbel: hun eigen truck. Wegrestaurants zijn immers allemaal gesloten.

Het wordt tijd dat de EU haar verantwoordelijkheid neemt en ervoor zorgt dat grensbeleid van individuele landen in deze coronacrisis op elkaar afgestemd wordt. Anders komen we weer terug in de situatie zoals in maart, toen niemand wist welke grens nou wel of niet open was. Dat leidde tot een significante verstoring in de supply chains en soms mensonterende omstandigheden voor truckers. Dat kan en mag nooit meer gebeuren. Zeker niet als er sprake is van paniekvoetbal. Want nu is de grens weer open, terwijl er feitelijk niets veranderde op corona-gebied ten opzichte van vorige week. Zelfs als er al een enkele trucker positief wordt getest op corona, is de kans groot dat hij dit al in het thuisland heeft opgelopen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement