De TIR-overeenkomst dateert van 1975 en is van toepassing op het vervoer van goederen over de weg tussen een douanekantoor in het land van vertrek en het kantoor van bestemming in een ander land. Bij TIR-vervoer worden de douanehandelingen bij die kantoren verricht en niet bij de grensovergang. De lading wordt verzegeld en op het voertuig moet het TIR-bordje zichtbaar zijn. Aan de grens volstaat het tonen van de vrachtbrief en een geldig TIR-carnet.

Echt verschil

De Poolse transporteur Sachs Trans maakte onlangs van het TIR-carnet gebruik om een lading medische benodigdheden met spoed naar Ashford in het Verenigd Koninkrijk te krijgen. ‘Deze speciale zending van essentiële medische benodigdheden naar het VK toont aan dat TIR werkt’, zegt IRU-secretarisgeneraal Umberto de Pretto. ’Het carnet kan een echt verschil maken voor bedrijven die worstelen met de nieuwe douanegrens tussen de EU en het VK.’