Belgische activiteiten stuwen winst Nedcargo, maar omzet daalt

Jaarcijfers

Nedcargo zag zijn omzet in 2020 met 8% dalen tot onder 100 miljoen euro. Door een reorganisatie in België wist de levensmiddelenvervoerder zijn operationele winst (ebitda) met 34% te vergroten.

Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2020 van het transportbedrijf. Nedcargo wijt de omzetdaling vooral aan lagere omzetten in de horeca, out-of-home en duty-free markt. Het omzetverlies werd gedeeltelijk gecompenseerd door de toegenomen leveranties aan de supermarkten. De totale omzet kwam uit op 96 miljoen euro, tegen 104 miljoen euro in 2019.

De operationele winst bedroeg 6,9 miljoen euro. Dat is na aftrek van eenmalige lasten van 1,2 miljoen euro voor ICT, de reorganisatie van de financiële afdelingen en de reorganisatie en integratie van de Belgische activiteiten naar Nederland. Na afschrijvingen en rente blijft een winst voor belasting over van 3,5 miljoen euro, een verbetering van 84% in vergelijking met 2019.

België

Volgens directeur Diederik Antvelink komt de winstgroei vooral voor rekening van de Belgische activiteiten. ‘In eerdere jaren draaiden we hier steeds grote verliezen. We hebben nu alle noodzakelijke aanpassingen kunnen doen en we hebben verliesgevende omzet afgestoten. We zijn efficiënter gaan werken en hebben de overhead sterk kunnen reduceren door de integratie met Nederland af te ronden. De komende jaren verwachten we opnieuw sterke resultaten in België.’

In Nederland boekte Nedcargo ook bescheiden winststijgingen door efficiëntere inzet van de vrachtauto’s en betere afstemming met klanten over leveringen. Vanwege de sterke supermarktverkopen konden er grotere en efficiëntere leveringen gedaan worden.

Dubbele cijfers

Voor 2021 durft Nedcargo nog geen harde voorspellingen te doen. mede-oprichter en directeur Roderick de la Houssaye mikt op groei van de omzet met dubbele cijfers door autonome groei. Hij voorziet groei bij bestaande klanten zodra de lockdown wordt opgeheven. Daarnaast heeft Nedcargo twee grote klanten binnengehaald: Douwe Egberts laat zijn distributie vanaf 2021 over aan Nedcargo. En een grote retailer zal zijn consignatie voorraad bij Nedcargo consolideren en opslaan, zegt de directie.

Nedcargo investeert op dit moment in distributiecentra in Soesterberg (uitbreiding)en Haaften (nieuwbouw). Daarnaast staat de bouw van twee nieuwe elektrisch aangedreven containerschepen in de planning, meldt het bedrijf. In december meldde Nedcargo dat het actief op zoek is naar bedrijven om over te nemen. Er zijn nog geen concrete kandidaten bekend. Het bedrijf zegt te mikken op een omzet van 200 miljoen euro in 2023.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Belgische activiteiten stuwen winst Nedcargo, maar omzet daalt | NT

Belgische activiteiten stuwen winst Nedcargo, maar omzet daalt

Jaarcijfers

Nedcargo zag zijn omzet in 2020 met 8% dalen tot onder 100 miljoen euro. Door een reorganisatie in België wist de levensmiddelenvervoerder zijn operationele winst (ebitda) met 34% te vergroten.

Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2020 van het transportbedrijf. Nedcargo wijt de omzetdaling vooral aan lagere omzetten in de horeca, out-of-home en duty-free markt. Het omzetverlies werd gedeeltelijk gecompenseerd door de toegenomen leveranties aan de supermarkten. De totale omzet kwam uit op 96 miljoen euro, tegen 104 miljoen euro in 2019.

De operationele winst bedroeg 6,9 miljoen euro. Dat is na aftrek van eenmalige lasten van 1,2 miljoen euro voor ICT, de reorganisatie van de financiële afdelingen en de reorganisatie en integratie van de Belgische activiteiten naar Nederland. Na afschrijvingen en rente blijft een winst voor belasting over van 3,5 miljoen euro, een verbetering van 84% in vergelijking met 2019.

België

Volgens directeur Diederik Antvelink komt de winstgroei vooral voor rekening van de Belgische activiteiten. ‘In eerdere jaren draaiden we hier steeds grote verliezen. We hebben nu alle noodzakelijke aanpassingen kunnen doen en we hebben verliesgevende omzet afgestoten. We zijn efficiënter gaan werken en hebben de overhead sterk kunnen reduceren door de integratie met Nederland af te ronden. De komende jaren verwachten we opnieuw sterke resultaten in België.’

In Nederland boekte Nedcargo ook bescheiden winststijgingen door efficiëntere inzet van de vrachtauto’s en betere afstemming met klanten over leveringen. Vanwege de sterke supermarktverkopen konden er grotere en efficiëntere leveringen gedaan worden.

Dubbele cijfers

Voor 2021 durft Nedcargo nog geen harde voorspellingen te doen. mede-oprichter en directeur Roderick de la Houssaye mikt op groei van de omzet met dubbele cijfers door autonome groei. Hij voorziet groei bij bestaande klanten zodra de lockdown wordt opgeheven. Daarnaast heeft Nedcargo twee grote klanten binnengehaald: Douwe Egberts laat zijn distributie vanaf 2021 over aan Nedcargo. En een grote retailer zal zijn consignatie voorraad bij Nedcargo consolideren en opslaan, zegt de directie.

Nedcargo investeert op dit moment in distributiecentra in Soesterberg (uitbreiding)en Haaften (nieuwbouw). Daarnaast staat de bouw van twee nieuwe elektrisch aangedreven containerschepen in de planning, meldt het bedrijf. In december meldde Nedcargo dat het actief op zoek is naar bedrijven om over te nemen. Er zijn nog geen concrete kandidaten bekend. Het bedrijf zegt te mikken op een omzet van 200 miljoen euro in 2023.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement