Het CDA wil van de Europese Commissie weten welke maatregelen de Commissie neemt om te voorkomen dat afzonderlijke maatregelen van lidstaten het beginsel van vrij verkeer van goederen en diensten in Europa belemmeren. Ook vraagt het CDA naar de rechtmatigheid van de Franse maatregelen. Tot slot wil het CDA ook weten hoe de Europese Commissie de werkbaarheid en de meerwaarde van de dodehoekstickers beoordeelt.

De stickers zijn sinds 1 januari verplicht voor alle vrachtwagens die op Franse wegen rijden. De verplichting veroorzaakt bij vervoerders en brancheorganisaties veel wrijving. De Franse regels zijn onwerkbaar en onrealistisch, stelt TLN. De branchevereniging vraagt zich bovendien af of de verplichting niet in strijd is met Europese regels waarin staat dat voertuigen die voldoen aan de Europese Typegoedkeuring in elke lidstaat zijn toegelaten.

Boete

Vorige maand maakte de Franse regering bekend dat transportondernemers in de eerste drie maanden van het jaar geen boete krijgen wanneer de dodehoeksticker ontbreekt. De Fransen wijzen er hoogstens op dat de sticker verplicht is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement