Duitse vrachtwagens legden ongeveer 24,1 miljard kilometer af op het 52.000 kilometer lange Autobahnnetwerk. Dat is 0,9% minder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Bundesambt für Güterverkehr (BAG).

Het aantal kilometers door trucks uit andere landen daalde sterker, met zo’n 2,1% procent tot 16,2 miljard kilometer. Poolse vrachtwagens hadden daarin met ruim 16% verreweg het grootste aandeel.

Nederland staat met 2,5% vijfde op het lijstje met landen met de meeste Mautkilometers. Het aantal Nederlandse vrachtwagenkilometers daalde met 3,6% tot net boven de 1 miljard kilometer.

Ritten

Gemeten naar het aantal ritten staat Nederland tweede achter Polen. In 2020 ging het 12,4 miljoen ritten met Nederlandse vrachtwagens, 4,5% minder dan een jaar eerder. Nederlandse trucks rijden in Duitsland dus gemiddeld kortere ritten dan voertuigen uit andere landen.

Volgens het BAG was het goederenvervoer vlak voor het begin van de coronacrisis al bezig aan een neergang. Vanaf eind februari kwamen daar de effecten van de pandemie bij. Toen de eerste coronagolf zich in mei terugtrok, herstelde ook het aantal tolkilometers op de Duitse snelwegen zich. Sinds het najaar meet het BAG meer vrachtvervoer dan een jaar eerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding