Dat heeft parlementair staatssecretaris van binnenlandse zaken Stephan Mayer (CSU) woensdag in een besloten bijeenkomst in het Duitse parlement bekend gemaakt, schrijven Duitse media.

Risicogebied

Duitsland heeft Tsjechië, Slowakije en grote delen van Tirol half februari uitgeroepen tot risicogebied vanwege de verspreiding van onder meer de Britse en Zuid-Afrikaanse coronavarianten. Chauffeurs moeten zich sindsdien registreren en een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud kunnen laten zien. Voor het grootste deel van het personenvervoer zijn de grenzen gesloten.

De ingestelde grenscontroles direct leidden vorige maand direct tot opstoppingen. Inmiddels lijken de ergste files als gevolg van de controles achter de rug, mede dankzij in allerijl opgetuigde teststraten aan de Italiaanse kans van de Brennerpas.

Green Lanes

De Europese Commissie is niet blij met de Duitse maatregelen omdat ze het vrije verkeer van goederen inperken. Om een soepele doorgang van goederenvervoer te garanderen, heeft Brussel vorig jaar een aantal regels vastgesteld, zoals het instellen van zogeheten Green Lanes. Die garanderen vrachtverkeer onbelemmerde doorgang bij grenzen.

Ook de Europese brancheverenigingen voor het beroepsgoederenvervoer en de regeringen van Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije oefenen druk uit op Berlijn om de grenscontroles los te laten.