Ongeveer 150 chauffeurs voeren vrijdag de hele dag actie bij de distributiecentra van Albert Heijn in Pijnacker en Zaandam. Het doel van de staking is om de twee distributiecentra volledig lam te leggen, zegt bestuurder Willem Dijkhuizen van vakbond FNV. De vakbond eist een loonsverhoging van 3,5 procent die met terugwerkende kracht per 1 januari 2021 moet gaan gelden.

‘Albert Heijn heeft zelf geen vrachtwagenchauffeurs in dienst’, benadrukt de woordvoerster van Albert Heijn. De stakingen zijn bedoeld als signaal aan de werkgevers van de vrachtwagenchauffeurs.

TLN

Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt de acties ‘niet nodig en onverantwoord’. De werkgeversorganisatie herhaalt dat ze de vakbonden eerder heeft uitgenodigd voor een ‘ultieme poging om alsnog tot een cao-resultaat te komen’. Volgens TLN waren de werkgevers bereid om stappen te zetten op het gebied van loon, arbeidsomstandigheden en eerder stoppen met werken. Maar de vakbonden gingen niet op de uitnodiging in, zegt TLN.

Volgens bestuurder Willem Dijkhuizen van FNV was ‘het verschil te groot’ tussen de 2 procent loonsverhoging die TLN bood vanaf 1 juli 2021 en de 3,5 procent loonsverhoging vanaf 1 januari 2021 die FNV eist. ‘Zij zijn niet ingegaan op ons ultimatum en daarom vonden wij het zinloos om op de uitnodiging in te gaan om te praten.’