Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2020 van Vos Beheer, de houdstermaatschappij van de logistiek dienstverlener uit het Brabantse Oss.

De omzet lag vorig jaar met 338 miljoen euro zo’n 4 miljoen onder het niveau van 2019, blijkt uit de recente jaarrekening. Daarvan bestond een kwart uit uitbesteed werk. Zonder de inkomsten van het vorig jaar overgenomen Snel Shared Logistics zou dat omzetplaatje er echter aanmerkelijk slechter hebben uitgezien, laat een toelichting op de cijfers zien. De totale omzet van de wegvervoerder daalde dan naar 300 miljoen euro, een afname van 42 miljoen euro vergeleken met het boekjaar 2019.

Reorganisaties

Het bedrijfsresultaat (ebit) viel met 4,6 miljoen euro ook lager uit dan een jaar eerder, toen er nog 7 miljoen euro werd verdiend. Het resultaat voor belastingen halveerde naar 2,42 miljoen euro.

De directie schrijft die afname behalve aan de coronacrisis onder meer ook toe aan reorganisaties bij de bedrijfsonderdelen Bulk Specialties en Logistics Solutions. Het gaat daarbij om de Belgische magazijnen en de vestiging in Uithoorn.

Een dividend aan de aandeelhouders wordt dit jaar niet uitgekeerd, gelet op het magere resultaat. De solvabiliteit ging vorig jaar wel aanzienlijk omhoog bij Vos Logistics (van 17 naar 36 miljoen euro) dankzij coronasteun van 20 miljoen euro. Daarvan dient zes miljoen dit jaar te worden afgelost, schrijft de directie. De netto schuldenlast van de wegvervoerder bleef met 51 miljoen euro gelijk aan die in 2019.

Omzetverlies

Het omzetverlies kwam vorig jaar geheel voor rekening van het internationaal transport (omzet 189 miljoen euro), dat veel last had van verschillende lockdowns in Europa, van sluiting van autofabrieken in de EU en ook van het verlies van een grote e-commerce-klant. De brexit drukte de inkomsten van de transportdivisie eveneens, licht de directie toe. De sluiting van de Kanaaltunnel aan het einde van het jaar droeg ook niet bij aan een goede finale van het boekjaar. Verder werd vorig jaar het regionaal kantoor in Barcelona in het kader van een centralisering van het transport gesloten.

Vos Logistics in België kreeg in maart vorig jaar op de vestigingen in Zeebrugge en Pittem bezoek van het Arbeidsauditoraat. Bij de inval, gedaan in het kader van een onderzoek naar de inzet van Oost-Europese chauffeurs door Vos, werden 89 Poolse en Roemeense trucks van het bedrijf in beslag genomen. Volgens de directie loopt het onderzoek van de Belgische autoriteiten naar sociale dumping nog steeds en voert het bedrijf ‘een constructieve dialoog’ met de overheidsdiensten in België.

Overname Snel

Een stuk beter deed de divisie contractlogistiek Logistics Solutions het vorig jaar. Vos Logistics wist de omzet mede door de overname van Snel Shared Logistics met bijna een derde (40 miljoen euro) te verhogen naar bijna 150 miljoen euro. Daardoor was opslag en distributie in het boekjaar 2020 goed voor 44% van de inkomsten bij de logistiek dienstverlener. In 2019 lag dat percentage met 33% nog 11 procentpunt lager.

Vos Logistics wist daarnaast onder meer de opslag en distributie van winkelketen Blokker binnen te halen. Ook activiteiten voor de verfproducten van AkzoNobel lieten groei zien. Verder wordt voor dit jaar de logistieke samenwerking met Gardena, een producent van tuinartikelen, sterk uitgebouwd. Daarbij neemt Vos Logistics ook de gehele warehousing over en de distributie van producten naar alle tuincentra en bouwmarkten in Nederland en België. Gardena was al tien jaar lang een klant van Snel Shared Logistics.

Eind vorig jaar is Vos Logistics begonnen met de bouw van een nieuw dc in Oss van 25.000 vierkante meter voor de expanderende contractlogistiek. Het pand moet eind van dit jaar worden opgeleverd, heet het.

Het transportbedrijf haalde vorig jaar driekwart van het resultaat voor belastingen (3,6 miljoen euro) uit contractlogistiek, terwijl het internationaal transport qua resultaat met 1 miljoen euro aanmerkelijk lager scoorde. Qua winstrendement heeft distributie dan ook al ruimschoots de oude kernactiviteit wegvervoer gepasseerd, ofschoon de twee bedrijfsonderdelen elkaar onderling ook versterken.

Wagenpark

Vos Logistics telde vorig jaar bijna 3000 medewerkers, waarvan er 1670 werkzaam waren bij het wegvervoer. Daarmee behoort het bedrijf tot de twintig grootste logistieke dienstverleners van ons land. Het wagenpark bestond vorig jaar uit 1320 trucks en 4150 opleggers. Rond de 15 miljoen werd uitgetrokken in 2020 voor onder meer de aanschaf van 125 trailers en 80 trucks. Daarnaast beheert het bedrijf nu 310.000 vierkante meter aan dc’s, waarvan 240.000 vierkante meter onder regie van Logistics Solutions.