Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, maakte zondag bekend dat Nederland wordt aangemerkt als een hoogrisicogebied vanwege de oplopende besmettingscijfers.

Bij een verblijf in Duitsland korter dan 72 uur hoeven personen die werkzaam zijn in de transportsector ook onder het nieuwe grensregime geen negatieve test te laten zien. Voor personeel dat wel een testresultaat moet laten zien geldt dat dit bewijs niet ouder mag zijn dan 48 uur.

Registratieplicht

Duitsland voert ook een registratieplicht in. Voor transportpersoneel geldt een uitzondering: bij een verblijf korter dan dan 24 uur hoeft geen registratie te worden gedaan. Bij langer verblijf geldt een digitale registratieplicht voor binnenkomst in Duitsland.

De Duitse aanscherping hing al langer in de lucht. Het Robert Koch Institut hanteert de vuistregel dat gebieden waar het aantal coronabesmettingen in een week boven de 200 per 100.000 uitkomthet label hoogincidentgebied krijgt. In Nederland ligt dat cijfer inmiddels boven de 300.

Update: Dit bericht is bijgewerkt. Ten tijde van publicatie van dit bericht op vrijdag had het RKI de aanscherping van het grensregime nog niet bekend gemaakt. Inmiddels heeft het instituut de nieuwe lijst gepubliceerd.