Dat blijkt uit de Transport Market Monitor van vrachtplatform Transporeon.

De vrije laadcapaciteit daalde in maart met 8,9% ten opzichte van een maand eerder. Er is nu flink minder vrije laadruimte op de markt dan voor het begin van de Corona-pandemie een jaar geleden. De capaciteitsindex van Transporeon daalde met 19,7% ten opzichte van maart 2020.

Herstel

De transportprijzen stegen in maart met 0,7% ten opzichte van februari. In vergelijking met maart 2020 daalden de prijzen licht, met 0,3%. Volgens Transporeon-directeur Nikolay Pargov duiden de cijfers op ‘duidelijk herstel’ van de markt.

Hoewel de spotmarkt als geheel lijkt te stabiliseren, ziet Transporeon grote verschillen tussen sectoren. In het automotive vervoer daalde de vrije laadruimte in maart met 8,0% ten opzichte van de maand daarvoor. De vrije capaciteit ligt nu 5,3% onder het niveau van vorig jaar. Tegelijkertijd blijven de tarieven ten opzichte van februari min of meer gelijk (-0,6%).

De vrije transportcapaciteit nam vorige maand in de sector Fast Moving Consumer Goods juist flink toe (+10,5%). In de chemie en life science vertoont de transportcapaciteit sinds het begin van het jaar weinig beweging, terwijl de prijzen in die sector langzaam maar zeker afglijden (-6,6% ten opzichte van vorig jaar).

Brexit

De effecten van brexit hebben ook minder impact dan voorheen, meldt Transporeon. De prijzen op de corridor tussen Frankrijk en het VK zijn sinds het begin van het jaar continu aan het dalen, terwijl ze in december 2020 een hoogste punt in twee jaar bereikten

Transporeon baseert zich op data van meer dan 1,8 miljoen vrachtladingen op de spotmarkt per jaar. De gegevens zijn bijgewerkt op 7 april 2021.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding