De stakende werknemers hebben het werk voor 24 uur neergelegd. Verder was er maandagochtend een manifestatie in Nieuwegein, waar ongeveer 200 stakers bijeen zijn gekomen. Vanwege de coronamaatregelen bleven zij in hun auto’s zitten. Ook waren er bijeenkomsten in Zevenbergschen Hoek, Rogat en Weert. Verreweg de meeste stakers die zich hebben aangemeld voor de bijeenkomsten, zijn volgens de woordvoerder ook gekomen.

Vakbonden FNV en CNV riepen vrijdag op tot een nationale staking om hun eisen voor een betere cao kracht bij te zetten. Onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen 150.000 werknemers, onder wie 90.000 vrachtwagenchauffeurs.

Lege schappen

FNV-voorman Willem Dijkhuizen zegt dat de actie vooral gericht is op de grote bedrijven. ‘Niet alleen de grote supermarkten, maar bijvoorbeeld een Simon Loos, Peter Appel en Zandbergen.’ Dijkhuizen heeft de indruk dat daar veel mensen willen staken. Tegelijkertijd verwacht hij geen lege schappen in de supermarkten, omdat die meestal wel genoeg voorraad hebben.

Uit de aanmeldingen voor de bijenkomsten blijkt volgens CNV dat de groep stakers divers is. ‘Het gaat niet alleen om de grote  supermarktbevoorraders, maar ook om medewerkers uit bijvoorbeeld de chemielogistiek en die van minder grote vervoerders’, zegt de woordvoerder.

Werkgevers reageren teleurgesteld op de acties. Werkgeversorganisatie TLN zegt nog altijd in gesprek te willen gaan met de bonden. Volgens de branchevereniging begonnen vakbonden al met acties terwijl werkgevers nog wilden praten over hun uiterste cao-bod. De woordvoerder noemt de staking onverantwoord. ‘Bovendien onthouden de vakbonden hiermee hun leden de mogelijkheid om dichter bij elkaar te komen via constructief overleg.’

Loonsverhoging

De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent. Ook willen ze een goede regeling waardoor personeel met zwaar werk eerder met pensioen kan. Tot slot voeren ze actie voor betere werkomstandigheden onderweg. Zo willen ze dat vrachtwagens standaard worden uitgerust met airco en verwarming die blijft draaien als motoren zijn uitgeschakeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding