Reizigers die uit die landen naar Nederland komen, moeten als het aan het kabinet ligt vanaf 15 mei ten minste vijf dagen in quarantaine. Personen werkzaam in het transport van goederen en ander transportpersoneel zijn uitgezonderd van deze quarantaineplicht, wanneer zij voor hun functie reizen, zo meldt TLN.

De plicht is volgens het kabinet nodig omdat reizigers zich momenteel slecht aan de regels houden. Wie uit een hoogrisicogebied naar Nederland reist en zich niet houdt aan de quarantaineregels, kan straks een boete van 435 euro krijgen. De quarantaineplicht geldt alleen na reizen vanuit landen met een zeer hoog risico. Welke landen in die groep worden ingedeeld is aan het RIVM. Nu is nog niet bekend welke dit zijn.

Het kabinet wil de nieuwe wet zo snel mogelijk invoeren maar dat kan pas als de Tweede en Eerste Kamer akkoord zijn.