Iveco breekt overnamegesprekken met Chinees staatsbedrijf af

Afgeketst

Iveco komt niet in Chinese handen. Eigenaar CNH Industrial heeft gesprekken met het Chinese staatsbedrijf FAW over een overname afgeblazen en probeert het bedrijf nu op eigen benen te zetten.

Dat meldt CNH Industrial in een korte verklaring. In plaats van een Chinese overname werkt het concern nu aan plannen voor een spin-off aan het begin van 2022.

Moeizaam

FAW Group is de grootste auto- en vrachtwagenfabrikant van China. Het staatsbedrijf met een omzet van bijna 80 miljard euro aaste al langere tijd op een overname van Iveco. De gesprekken verliepen echter moeizaam en ketsen meerdere keren af. In januari hervatten beide partijen de onderhandelingen nadat CNH in september een bod van ruim 3 miljard euro terzijde had geschoven omdat het te laag zou zijn.

CNH industrial probeert al langer om van het in Turijn gevestigde Iveco af te komen. In 2019 onderzocht het concern de mogelijkheid om Iveco af te splitsen en naar de beurs te brengen. Dat plan belandde toen in de la door de coronacrisis. Het bedrijf zag op dat moment meer in een verkoop. Nu lijkt CNH toch weer te kiezen voor een spin-off.

Veto

De Italiaanse regering volgde de onderhandelingen over de verkoop nauwgezet. Rome maakte vorige maand duidelijk dat het de vrachtwagenproductie in Italië wil houden. Bij een eventuele overname zou de regering niet aarzelen een veto uit te spreken of strikte voorwaarden op te leggen, zo zei de Italiaanse industrieminister Giorgetti toen.

‘We verwelkomen en waarderen het nieuws dat de onderhandelingen tussen CNH en Faw over de verkoop van Iveco niet zijn afgerond’, schrijft het Italiaanse ministerie van economische zaken in een reactie op Twitter. De regering in Rome blijft zich naar eigen zeggen inspannen om de Iveco-fabriek te behouden voor Italië.

Agnelli

CNH Industrial is een Italiaans-Amerikaans bedrijf dat officieel zetelt in Amsterdam, met een hoofdkantoor in het Engelse Basildon. De omzet bedroeg in 2020 bijna 26 miljard euro, waarvan 9,4 miljard voor rekening kwam van Iveco. De grootste aandeelhouder is de Italiaanse investeringsmaatschappij Exor, eveneens in Nederland gevestigd, die wordt gecontroleerd door de Italiaanse miljardairsfamilie Agnelli.

FAW Group maakt in China onder eigen naam vrachtwagens. Het het bedrijf werkt ook samen met Volkswagen en Toyota voor de productie van personenauto’s.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Iveco breekt overnamegesprekken met Chinees staatsbedrijf af | NT

Iveco breekt overnamegesprekken met Chinees staatsbedrijf af

Afgeketst

Iveco komt niet in Chinese handen. Eigenaar CNH Industrial heeft gesprekken met het Chinese staatsbedrijf FAW over een overname afgeblazen en probeert het bedrijf nu op eigen benen te zetten.

Dat meldt CNH Industrial in een korte verklaring. In plaats van een Chinese overname werkt het concern nu aan plannen voor een spin-off aan het begin van 2022.

Moeizaam

FAW Group is de grootste auto- en vrachtwagenfabrikant van China. Het staatsbedrijf met een omzet van bijna 80 miljard euro aaste al langere tijd op een overname van Iveco. De gesprekken verliepen echter moeizaam en ketsen meerdere keren af. In januari hervatten beide partijen de onderhandelingen nadat CNH in september een bod van ruim 3 miljard euro terzijde had geschoven omdat het te laag zou zijn.

CNH industrial probeert al langer om van het in Turijn gevestigde Iveco af te komen. In 2019 onderzocht het concern de mogelijkheid om Iveco af te splitsen en naar de beurs te brengen. Dat plan belandde toen in de la door de coronacrisis. Het bedrijf zag op dat moment meer in een verkoop. Nu lijkt CNH toch weer te kiezen voor een spin-off.

Veto

De Italiaanse regering volgde de onderhandelingen over de verkoop nauwgezet. Rome maakte vorige maand duidelijk dat het de vrachtwagenproductie in Italië wil houden. Bij een eventuele overname zou de regering niet aarzelen een veto uit te spreken of strikte voorwaarden op te leggen, zo zei de Italiaanse industrieminister Giorgetti toen.

‘We verwelkomen en waarderen het nieuws dat de onderhandelingen tussen CNH en Faw over de verkoop van Iveco niet zijn afgerond’, schrijft het Italiaanse ministerie van economische zaken in een reactie op Twitter. De regering in Rome blijft zich naar eigen zeggen inspannen om de Iveco-fabriek te behouden voor Italië.

Agnelli

CNH Industrial is een Italiaans-Amerikaans bedrijf dat officieel zetelt in Amsterdam, met een hoofdkantoor in het Engelse Basildon. De omzet bedroeg in 2020 bijna 26 miljard euro, waarvan 9,4 miljard voor rekening kwam van Iveco. De grootste aandeelhouder is de Italiaanse investeringsmaatschappij Exor, eveneens in Nederland gevestigd, die wordt gecontroleerd door de Italiaanse miljardairsfamilie Agnelli.

FAW Group maakt in China onder eigen naam vrachtwagens. Het het bedrijf werkt ook samen met Volkswagen en Toyota voor de productie van personenauto’s.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement