Het invullen van een papieren of webbased enquête wordt hiermee verleden tijd, meldt de Topsector Logistiek die het project heeft geïnitieerd. ‘Ook wordt hierdoor de kwaliteit van de door het CBS gegenereerde statistische data hoger en dat zal voor de afnemers van CBS-data, zoals overheden en bedrijfsleven, een groot voordeel zijn’, aldus de Topsector.

Stuurinformatie

De data wordt door de overheid en het bedrijfsleven gebruikt voor het genereren van stuurinformatie. In het project realiseren Centraal Bureau voor de Statistiek en de Stichting Uniforme Transport Code (namens TLN en Evofenedex) een digitale infrastructuur om het delen van logistieke basisdata vanuit het bedrijfsleven met het CBS, makkelijker te maken.

Een essentieel onderdeel van het project is het vereenvoudigen van de manier waarop bedrijven gegevens aanleveren bij het CBS in het kader van de verplichte wegvervoerenquête. Voor veel bedrijven is dit een jaarlijks of zelfs maandelijks terugkerende activiteit waarbij de gegevens handmatig worden ingevoerd. Enkele grote beroepsvervoerders leveren hun data al jaren elektronisch, rechtstreeks vanuit transport managementsystemen aan, maar door dit gezamenlijke project wordt dit nu voor meer bedrijven eenvoudiger.

Het gaat om een interface die communiceert op basis van het Open Trip Model. Het OTM is eigenlijk een soort woordenboek om logistieke data uniform en eenvoudig te delen. In dit woordenboek is nu de databehoefte vanuit de CBS-vervoerenquête – de ritgegevens – gedefinieerd en kan vrij toegepast worden in de door het bedrijfsleven gebruikte it-systemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement