Girteka, dat met achtduizend trucks over het grootste eigen wagenpark in Europa beschikt, begon eind april met zijn kortingsacties. De hoogste kortingen golden voor transporten van Frankrijk naar de Benelux, Italië, Duitsland en Spanje. Een transport van Parijs naar Madrid kostte tot woensdag een kleine 800 euro in plaats van het reguliere tarief van 1.200 euro.

De actieweken van Girteka roepen de vraag op, of de transporteur met dit prijsniveau nog wel kan voldoen aan sociale wetgeving en zijn chauffeurs fatsoenlijk voor de ritten betaalt. In een reactie aan de Duitse vakwebsite Eurotransport stelde een woordvoerder van het bedrijf dat die zorg onterecht is. Girteka zou voor transporten naar Frankrijk geconfronteerd worden met een tekort aan retourlading. ‘Daarom bieden we die ritten goedkoper aan. Zo kunnen we lege ritten vermijden. Leeg rijden is niet goed voor het bedrijf en ook niet voor het milieu.’

Girteka telt achttienduizend medewerkers en behaalde in 2019 een omzet van 945 miljoen euro.