De slechtere cijfers schrijft het transportbedrijf uit Limburg, die sterk afhankelijk is van het automotive-vervoer, ‘hoofdzakelijk’ toe aan de coronacrisis en het sluiten van veel autofabrieken in het tweede kwartaal van 2020 in Europa. Ondanks een aantrekkende markt in de tweede helft van 2020 wist het transportbedrijf een deel van het omzetverlies door de lock downs ‘niet meer te compenseren’, aldus de directie in het jaarverslag. Andere factoren die het bedrijf opvoert voor de mindere inkomsten waren het sluiten van een truckvestiging in Tsjechië, de lagere consumptie in de EU, brexit en het stilvallen van de event-industrie door de pandemie.

Kostenbesparingen

Dat er alsnog sprake was van een ‘bescheiden’ financieel resultaat schrijft de directie toe aan de loonsteun die het in de verschillende Europese landen ontving en aan ingrijpende kostenbesparingen (-20%) vorig jaar. Zo werd het personeelsbestand gereduceerd van 2378 naar 2032 medewerkers vorig jaar. Het ging daarbij vooral om chauffeurs uit Roemenië, Slowakije en Bulgarije, valt in de jaarrekening te lezen. Ook het sluiten van een vestiging in Tsjechië had negatieve gevolgen voor het personeelsbestand.

Ondanks de kostenbesparingen bleef het investeringspeil vorig jaar hoog bij Ewals Cargo Care. Het ging daarbij om een bedrag van 5,4 miljoen euro voor onder meer een nieuw ICT-platform, kantoren, voorbereidingen voor de brexit, aanschaf trailers en aanpassingen bij de magazijnen.

Prognose

Ewals Cargo Care verwacht dat de onzekerheid in het Europees landvervoer door de coronacrisis nog zeker tot aan de zomer aanhoudt en de volumes dit jaar zeker niet terugkomen op een pre Covid-19 niveau. Toch zal het ladingaanbod vergeleken met 2020 aantrekken, voorziet de directie. Daarbij gaat de bedrijfsleiding uit van een toename van het volume van boven de 10%. Dit licht herstel zal echter gepaard gaan met uitdagingen aan de kostenkant, waarschuwt het bedrijf. Zo zorgt de brexit al sinds dit voorjaar voor druk op de winstmarge. Ook het mobiliteitspakket van de EU en hogere salarissen voor het personeel heeft een negatief effect op het resultaat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding