Brussel sleept Denemarken voor EU-Hof om 25-uurs parkeerregel

Rij- en rusttijden

De Europese Commissie daagt Denemarken voor het Hof van Justitie vanwege de tijdslimiet van 25 uur voor het parkeren van vrachtwagens.

Denemarken introduceerde de parkeerbeperkingen voor vrachtauto’s in 2018. Chauffeurs mogen sindsdien gedurende maximaal 25 uur parkeren op openbare parkeerplaatsen.

De limiet maakt het voor buitenlandse transporteurs moeilijk om in Denemarken te werken, meent de Commissie. Buitenlandse vervoerders zonder vestiging in in het land hebben parkeervoorzieningen nodig om te kunnen voldoen aan de EU-regels voor rij- en rusttijden. De maatregel is daarmee volgens Brussel een inperking van het vrije verkeer van diensten binnen de EU.

De Europese Commissie vindt dat de Deense onderbouwing voor de parkeerlimieten onvoldoende is. De overheid in het Scandinavische land stelt dat de beperkingen nodig zijn om de ‘ordelijke omstandigheden’ op parkeerplaatsen te waarborgen. Maar dat kan volgens de Commissie ook op andere manieren bereikt worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Brussel sleept Denemarken voor EU-Hof om 25-uurs parkeerregel | NT

Brussel sleept Denemarken voor EU-Hof om 25-uurs parkeerregel

Rij- en rusttijden

De Europese Commissie daagt Denemarken voor het Hof van Justitie vanwege de tijdslimiet van 25 uur voor het parkeren van vrachtwagens.

Denemarken introduceerde de parkeerbeperkingen voor vrachtauto’s in 2018. Chauffeurs mogen sindsdien gedurende maximaal 25 uur parkeren op openbare parkeerplaatsen.

De limiet maakt het voor buitenlandse transporteurs moeilijk om in Denemarken te werken, meent de Commissie. Buitenlandse vervoerders zonder vestiging in in het land hebben parkeervoorzieningen nodig om te kunnen voldoen aan de EU-regels voor rij- en rusttijden. De maatregel is daarmee volgens Brussel een inperking van het vrije verkeer van diensten binnen de EU.

De Europese Commissie vindt dat de Deense onderbouwing voor de parkeerlimieten onvoldoende is. De overheid in het Scandinavische land stelt dat de beperkingen nodig zijn om de ‘ordelijke omstandigheden’ op parkeerplaatsen te waarborgen. Maar dat kan volgens de Commissie ook op andere manieren bereikt worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement