De trucks leveren een vermogen van 480 kilowatt, volgens Hyzon-ceo Craig Knight ‘een mijlpaal’. De 154-tons trucks tonen volgens hem aan ‘dat waterstofvoertuigen diesel kunnen vervangen voor zelfs de zwaarste toepassingen.’

Hyzon zegt dat er al belangstelling is voor de zware trucks. Een Europese partij die actief is in zwaar vervoer en hijswerk heeft volgens de truckbouwer een intentieverklaring getekend.

Orders

De Europese fabriek van Hyzon in Winschoten heeft inmiddels een flink gevulde orderportefeuille opgebouwd. De vrachtwagenbouwer haalde in februari een order binnen van 1.500 waterstoftrucks voor Hiringa Energy uit Nieuw-Zeeland. Ook de Nederlandse transportbedrijven Jan Bakker en Millenaar & Van Schaik hebben ieder tien waterstoftrucks besteld.

Hyzon sloot zich verder aan bij een initiatief in de provincie Utrecht om in de komende jaren 1.800 voertuigen op waterstof de weg op te brengen.

De vervoerder Transport Groep Noord, die melk vervoert voor zuivelreus FrieslandCampina, nam deze maand een 50 tons melktruck van Hyzon in gebruik.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement