Transportkoepel BGL en het Duitse verband van expediteurs Elvis hebben juridisch laten toetsen in welke gevallen de overdracht van telematicagegevens door de beugel kan. De organisaties zeggen dat ze hierover vaker vragen krijgen van transportbedrijven.

BGL en Elvis wijzen erop dat data vanuit telematicasystemen moeten worden behandeld als persoonsgegevens omdat ze betrekking hebben op het dagelijkse handelen van vrachtwagenchauffeurs. Daarom is ook op deze data de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing, stellen de verenigingen.

Schadeclaims van werknemers

Toch is het doorgeven van telematicagegevens aan platformpartijen veelal ongereguleerd. Er is dan geen toestemming van de betrokken werknemers en het is niet transparant hoe de gegevens gebruikt worden. Werkgevers zouden daarom te maken kunnen krijgen met klachten van werknemers of zelfs schadeclaims, zo waarschuwen BGL en Elvis.

Transporteurs en expediteurs kunnen die problemen voorkomen door van de platformexploitanten AVG-garanties en transparantie over het gebruik van de data te eisen. Verder mogen ondernemers en werknemers niet benadeeld worden bij aanbestedingen als zij weigeren hun data ter beschikking te stellen. Volgens BGL en Elvis is er dan namelijk sprake van oneerlijke concurrentie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding