Verkoop van vastgoed, dochterbedrijf Van Opzeeland (aan De Klok Logistics) en coronasteun (NOW) hielpen het familiebedrijf ondanks een fors omzetverlies aan een nettowinst van 1,7 miljoen euro en voldoende liquide middelen.

Als gevolg van de pandemie kwamen de horeca-activiteiten van grote klanten als AB Inbev en Sligro ‘nagenoeg stil te liggen’, meldt de logistiek dienstverlener in de jaarrekening. Dit omzetverlies – Nabuurs zag de omzet mede door de verkoop Van Opzeeland met bijna 20% teruglopen naar bijna 90 miljoen euro – kon ‘deels’ worden gecompenseerd door de coronasteun (3 miljoen euro) van de overheid.

Boekwinst

Door die subsidie behoefde ‘geen extra personeel te worden afgevloeid’ en werden de resultaten ‘minder negatief beïnvloed’, aldus Nabuurs. Verder leverde de verkoop van het nieuwe dc in Haps een eenmalig boekresultaat van 4,7 miljoen euro op en was er in 2020 sprake van een ‘operationele verbetering’ bij transport & logistiek (Park 15). Als commerciële successen noemt het bedrijf over 2020 tevens het verlengen van de contractafspraken met een aantal verladers, het uitbreiden van de dienstverlening aan Mead Johnson en het binnenhalen van Sun Mark als nieuwe klant. De verschillende maatregelen zorgden er in 2020 voor dat het Brabantse familiebedrijf ondanks de pandemie de nettowinst licht wist te verhogen van 1,35 miljoen euro (2019) naar 1,7 miljoen euro. Het resultaat voor belastingen verdubbelde zelfs naar 2,6 miljoen euro.

De verkoop van het dc in Haps – een sale & lease back transactie met Gramercy – zorgde er tevens voor dat Nabuurs de schuldpositie kon verlagen. De verkoop van Van Opzeeland in april van het vorig jaar leidde verder tot een aanzienlijke reductie van personeelsbestand. Dat daalde in 2020 van 791 naar 646 FTE’s.

Lineage Logistics

Ook voor dit jaar verwacht het management dat er ‘voldoende liquide middelen’ aanwezig zijn door de ontvangen NOW-subsidies, verkoop van een warehouse in Katwijk en een magazijn voor frisdranken en vruchtensappen in Bodegraven aan Refresco, ‘waardoor naar verwachting de bank convenanten op 31 december 2021 zullen worden behaald’. Bij het pand in Bodegraven ging het om een dc dat was ondergebracht in een joint venture met Lineage Logistics. Door de verkoop in april van dit jaar wordt de samenwerking met Lineage, de andere eigenaar, stopgezet, schrijft de directie. ‘Verder zullen de deelnemingen van Nabuurs in Exploitatie Bodegraven VOF en Vastgoed Bodegraven VOF in 2021 worden beëindigd.’

Nabuurs verwacht ook voor het lopende boekjaar een positief resultaat voor belastingen te behalen. De logistiek dienstverlener rekent op een ebit van 1,2 tot 1,3 miljoen euro. Een grote onzekerheid in die prognose blijft voor Nabuurs de lopende effecten van de coronacrisis op de omzet. Zo is de directie bij de winstprognose voor dit jaar uitgegaan van verdere versoepelingen in de horeca en meer coronasteun. ‘Indien deze steun niet zal plaatsvinden dan zaI het resultaat naar waarschijnlijkheid 1,5 miljoen euro lager uitvallen’, aldus de directie. Daarmee dreigen eventueel alsnog rode cijfers voor dit jaar voor het familiebedrijf.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding