Vorige week kondigde supermarktketen Tesco op zijn website aan dat nieuwe chauffeurs een tekenbonus van 1.000 pond tegemoet kunnen zien. Concurrenten Asda en Sainsbury’s hebben vergelijkbare maatregelen genomen. Zuivelbedrijf Arla biedt chauffeurs die in de weekenden willen werken een extra bonus van 2.000 pond en Aldi heeft besloten om de salarissen van de chauffeurs structureel te verhogen.

Het tekort aan chauffeurs in het Verenigd Koninkrijk begint volgens transportkoepel RHA steeds meer de vorm van een crisis aan te nemen. De organisatie becijferde eerder dat er 100.000 onvervulde chauffeursvacatures zijn in het VK, en dat aantal neemt alleen maar toe. Sinds de brexit hebben naar schatting 15.000 buitenlandse vrachtwagenchauffeurs het VK verlaten. Verder is door corona een achterstand ontstaan van 30.000 rijexamens.

Buitenlandse chauffeurs

De RHA heeft zelf ook maatregelen voorgesteld om het tekort aan chauffeurs tegen te gaan. De brancheverenigingen zoekt het niet in de beloning, maar ziet meer in maatregelen die het gemakkelijker maken om buitenlandse chauffeurs naar het VK te halen. Ook wil de RHA meer geld voor opleidingen.

In juli kondigde de regering in Londen al een verruiming van de rij- en rusttijden voor chauffeurs aan om langere ritten mogelijk te maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding