Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalmonitor van Transport Intelligence (TI). De Britse analist meldt dat de tarieven op het traject Rotterdam-Duisburg in het afgelopen kwartaal met 5,3% zijn gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat is de grootste toename in Europa, stelt TI.

De tarieven op de Duits-Nederlandse route liggen nu 6,8% hoger dan een jaar geleden. De prijzen zijn daardoor weer uit het diepe dal van coronajaar 2020 geklommen.

Duitse export leeft op

Volgens TI zijn de prijsstijgingen toe te schrijven aan de opleving van de Duitse export, die in mei nog maar 0,3% lag lagen dan voor de coronapandemie. Die trend werd in het tweede kwartaal versneld door congestieproblematiek in de Europese havens. Ook in Rotterdam kregen wegtransporteurs te maken met lange wachttijden, die zij nu doorberekenen in de tarieven.

TI verwacht verdere tariefstijgingen in Nederland door de nieuwe cao voor het beroepsgoederenvervoer. De loonsverhoging van in totaal 6,75% drijven de prijzen in de nabije toekomst verder op, verwacht de analist.

TI constateert dat de tarieven in heel Europa herstellen. De stijgende vaccinatiegraad en toegenomen consumentenbestedingen zorgen voor een opleving van de economie, waardoor de vraag naar transport aantrekt. De benchmark van de analist staat nu 3,2% hoger dan een jaar geleden. Ten opzichte van het eerste kwartaal is er een plus van 0,4%.

Chauffeurstekort

Volgens TI zullen de tariefstijgingen ook in de komende maanden aanhouden, hoewel dat niet meer zo snel zal gaan als in het tweede kwartaal. Andy Ralls van TI verwacht dat ook het tekort aan chauffeurs zichtbaar zal worden in de prijzen. ‘Waarschijnlijk blijven de prijzen daardoor in de rest van het jaar op een hoog niveau’.

Verstoringen in supplychains drukken de tarieven hier en daar juist omlaag. Zo veroorzaakt het tekort aan chips en halfgeleiders voor lagere tarieven op trajecten tussen Duisburg en Polen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding