Zorgen over Britse importcontroles agrovervoer ondanks uitstel

Brexit

Het VK is niet klaar voor de nieuwe importcontroles op voedselproducten uit de EU in oktober. Ondanks eerder uitstel heeft de Britse overheid de benodigde grens- en IT-infrastructuur nog altijd niet op orde.

Daarvoor waarschuwt de Britse belangenorganisatie Fresh Produce Consortium (FPC). Het probleem wordt verergerd doordat bedrijven niet aan het personeel kunnen komen dat nodig is om de douaneformaliteiten goed af te handelen, stelt de organisatie.

In het afgelopen voorjaar besloot de Britse regering al om de aanscherping van de grenscontroles op agroproducten uit te stellen. Zo verschuift de invoering van inspecties door de Britse douane op de import van voedselproducten uit de EU van 1 juli van dit jaar naar 1 januari 2022. Ook is er pas vanaf 1 oktober, in plaats van 1 april, aanvullend papierwerk nodig voor de import van dierlijke producten.

Geen vooruitgang

Volgens FPC-directeur Nigel Jenney is er sinds dat uitstel echter geen vooruitgang geboekt. De vertragingen wordt volgens hem veroorzaakt door het ‘onvermogen van de overheid’ om de douanesystemen op tijd af te krijgen. ‘Deze situatie blijft ongewijzigd’, zegt hij in een verklaring. ‘We willen niet terug naar hoe het was voor de brexit, maar we willen wel een efficiënte oplossing voor een sector die gewend is efficiënt te werken. We hebben niet het vertrouwen dat die oplossing er komt.’

Volgens Jenney verkeert de Britse agrosector in onzekerheid over de precieze eisen waar bedrijven straks aan moeten voldoen. ‘We stellen nu al jaren dezelfde vragen aan de regering en die vragen worden niet beantwoord’, zegt hij.

De FPC-voorman wijst bovendien op de gevolgen het tekort aan personeel in de sector. ‘Er zijn bedrijven die hun administratieve medewerkers op de fabrieksvloer aan het werk hebben moeten zetten. Voor hen neemt de druk alleen maar toe.’

Belangrijkste brexitdag

Het nieuwe grensregime voor agroproducten werd eerder door de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit aangeduid als ‘belangrijkste brexitdag van het jaar’. Nederlandse verladers en transporteurs die naar het VK exporteren hebben veelal weinig ervaring met douaneformaliteiten. Bovendien is onduidelijkheid over de benodigde gezondheidscertificaten en hoe Nederlandse exporteurs die moeten aanvragen.

Toenmalig Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok waarschuwde daarom aan het begin van dit jaar al dat het Nederlandse bedrijfsleven de impact van de nieuwe regels niet moet onderschatten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Zorgen over Britse importcontroles agrovervoer ondanks uitstel | NT

Zorgen over Britse importcontroles agrovervoer ondanks uitstel

Brexit

Het VK is niet klaar voor de nieuwe importcontroles op voedselproducten uit de EU in oktober. Ondanks eerder uitstel heeft de Britse overheid de benodigde grens- en IT-infrastructuur nog altijd niet op orde.

Daarvoor waarschuwt de Britse belangenorganisatie Fresh Produce Consortium (FPC). Het probleem wordt verergerd doordat bedrijven niet aan het personeel kunnen komen dat nodig is om de douaneformaliteiten goed af te handelen, stelt de organisatie.

In het afgelopen voorjaar besloot de Britse regering al om de aanscherping van de grenscontroles op agroproducten uit te stellen. Zo verschuift de invoering van inspecties door de Britse douane op de import van voedselproducten uit de EU van 1 juli van dit jaar naar 1 januari 2022. Ook is er pas vanaf 1 oktober, in plaats van 1 april, aanvullend papierwerk nodig voor de import van dierlijke producten.

Geen vooruitgang

Volgens FPC-directeur Nigel Jenney is er sinds dat uitstel echter geen vooruitgang geboekt. De vertragingen wordt volgens hem veroorzaakt door het ‘onvermogen van de overheid’ om de douanesystemen op tijd af te krijgen. ‘Deze situatie blijft ongewijzigd’, zegt hij in een verklaring. ‘We willen niet terug naar hoe het was voor de brexit, maar we willen wel een efficiënte oplossing voor een sector die gewend is efficiënt te werken. We hebben niet het vertrouwen dat die oplossing er komt.’

Volgens Jenney verkeert de Britse agrosector in onzekerheid over de precieze eisen waar bedrijven straks aan moeten voldoen. ‘We stellen nu al jaren dezelfde vragen aan de regering en die vragen worden niet beantwoord’, zegt hij.

De FPC-voorman wijst bovendien op de gevolgen het tekort aan personeel in de sector. ‘Er zijn bedrijven die hun administratieve medewerkers op de fabrieksvloer aan het werk hebben moeten zetten. Voor hen neemt de druk alleen maar toe.’

Belangrijkste brexitdag

Het nieuwe grensregime voor agroproducten werd eerder door de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit aangeduid als ‘belangrijkste brexitdag van het jaar’. Nederlandse verladers en transporteurs die naar het VK exporteren hebben veelal weinig ervaring met douaneformaliteiten. Bovendien is onduidelijkheid over de benodigde gezondheidscertificaten en hoe Nederlandse exporteurs die moeten aanvragen.

Toenmalig Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok waarschuwde daarom aan het begin van dit jaar al dat het Nederlandse bedrijfsleven de impact van de nieuwe regels niet moet onderschatten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement