De Europese Commissie heeft geen beperkende voorwaarden gesteld aan de acquisitie ter waarde van bijna 300 miljoen euro. De Deense rederij verwacht de transactie op 14 september af te kunnen rond en maakt dan bekend wat de verwachte financiële gevolgen zijn.

HSF Logistics heeft hoofdvestigingen in Nijmegen en Winterswijk en realiseert met 1800 werknemers een omzet van een kleine 300 miljoen euro. Het bedrijf exploiteert ongeveer 700 vrachtwagens en 1700 koelopleggers. Met de overname stijgt de omzet van DFDS Logistics tot ruim een miljard euro, waarvan ongeveer de helft uit de koellogistiek komt.

Vertraging

Toen DFDS de overname begin dit jaar aankondigde, was de verwachting dat Brussel binnen drie maanden groen licht zou geven voor de overname van HSF, dat actief is in Nederland, Duitsland, Denemarken en de rest van Noord-Europa. De Europese Commissie stelde echter veel meer vragen dan de Denen verwacht hadden, wat de nodige tijd in beslag heeft genomen.

DFDS-topman Torben Carlsen heeft in een interview met het Deense ShippingWatch gezegd dat de vertraging het bedrijf naar schatting zeventig miljoen euro aan omzet en zeven miljoen aan bedrijfsresultaat heeft gekost. Niettemin denkt hij dat met de acquisitie de basis wordt gelegd voor ‘een stabiele toekomst met uitstekende mogelijkheden voor de verdere uitbreiding en groei’.

Ook de dochterbedrijven Eurofresh en Skive Køletransport komen in handen van DFDS. De Nederlandse groep verklaarde destijds dat ‘de hoofdaandeelhouders het tijd vonden om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen met een lange termijn eigenaar met vergelijkbare waarden als HSF Logistics’.

Kloosterboer

Vorige maand keurde de mededingingsautoriteit ACM al de overname goed van een andere grote partij in de Nederlandse koel- en vriesopslag: de koop van de West-Friese Kloosterboer Groep door het Amerikaanse Lineage Logistics. Volgens de kartelwaakhond bleef er na de overname voldoende concurrentie over voor het gekoeld vervoer en de opslag van voedsel in Nederland.

In Nederland was nauwelijks overlap, stelde ACM naar aanleiding van de Kloosterboer-deal. Zo stonden de vrieshuizen van Lineage in het binnenland en werden ze hoofdzakelijk gebruikt voor de opslag van aardappelproducten, groente, ijs en bakkerijproducten. De koel- én vries­huizen (vis, vruchtensappen en aardappelproducten) van Kloosterboer bevinden zich vooral in en rond de Nederlandse havens, aldus de dienst. Alleen in de opslag van aardappelproducten krijgt Lineage ‘op het eerste gezicht’ dus een sterke positie met veel opslagcapaciteit in Nederland, constateerde ACM. ‘De overname verandert echter weinig in de concurrentieverhoudingen in dit segment, vastgelegd via langetermijncontracten’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding