In de maand juli werden er in totaal 148.178 nieuwe bedrijfswagens verkocht, een daling van 11,9% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Een maand eerder steeg de verkoop nog met ruim de helft meer ten opzichte van een jaar terug. In augustus betrof de daling 5,4% en werden in totaal 119.525 nieuwe bedrijfsvoertuigen verkocht.

Er werden met name minder busjes verkocht, terwijl de vrachtwagens en bussen het beter deden dan dezelfde periode vorig jaar. Door het economisch herstel van de coronacrisis nam de verkoop van bedrijfswagens tot juli steeds toe, maar nu registreerde ACEA voor het eerst dit jaar twee maanden op rij een daling. De sterkste vraag kwam in de maanden juli en augustus net als voorgaande maanden uit Centraal-Europa. Daarentegen daalde de verkoop van nieuwe bedrijfswagens in belangrijke West-Europese markten zoals Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk.

Nederland

Hoewel de verkoop van nieuwe bedrijfsvoertuigen in Nederland in juli nog heel licht toenam (+0,2%) tot 5.866 nieuwe bedrijfsvoertuigen, werden in augustus maar 4.617 bedrijfswagens verkocht, een daling van ruim 17%.

Ondanks de zwakke zomermaanden werden in de eerste acht maanden van het jaar in totaal bijna 1,3 miljoen nieuwe bedrijfswagens verkocht. Dat is bijna een kwart meer dan in dezelfde periode een jaar geleden. In deze periode stegen de verkopen binnen de grote EU-automarkten met een minder snel tempo in vergelijking met de eerste helft van dit jaar. In Italië en Frankrijk stegen de verkopen het meest, in Spanje en Duitsland het minst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding