De elektrische Volvo FM vrachtauto’s moeten vanaf het vierde kwartaal van 2022 geleverd worden. De trucks zullen worden ingezet in zowel lokaal transport als het transport over langere afstanden in het logistieke netwerk van DFDS in Europa.

Actieradius

De Volvo FM Electric is ontworpen voor een bruto combinatiegewicht tot 44 ton en heeft een actieradius tot 300 kilometer. Door bijvoorbeeld tijdens de verplichte rusttijden van chauffeurs bij te laden, kan de actieradius worden vergroot, meldt Volvo. Om de oplaadmogelijkheden te vergroten, kunnen de trucks ‘s nachts op de depots laden via wisselstroom en ook onderweg snelladen bij een gelijkstroom-snellader.

De financiering van de aanschaf verloopt via Volvo Financial Services. Ook blijft Volvo betrokken bij het opleiden van chauffeurs in zuinig rijden.

DFDS ziet elektrificatie van zijn vloot als een belangrijk onderdeel van zijn verduurzamingsstrategie. Uiteindelijk moet het bedrijf een CO2-neutrale supply chain bieden voor klanten in Europa en Turkije, stelt het hoofd van de logistiekdivisie van DFDS, Niklas Andersson.

Volvo startte in 2019 met de serieproductie van elektrische vrachtwagens en heeft als doel gesteld dat in 2030 de helft van de verkochte vrachtauto’s een elektrische aandrijving heeft. De bestelling door DFDS is de grootste tot nu toe voor de Zweedse fabrikant, die spreekt van een ‘doorbraak in Europa’.

Belangstelling

In Europa zijn dit jaar tot nu toe enkele honderden elektrische vrachtwagens zwaarder dan 16 ton geregistreerd. Volvo Trucks is naar eigen zeggen goed voor ongeveer 40% van die leveringen. ‘Wij zien dat de groeiende belangstelling bij onze klanten nu ook zijn weerslag vindt in bestellingen’, zegt de president van Volvo Trucks, Roger Alm.

Om aan de vraag te voldoen, is Volvo Trucks bezig de productie van e-trucks in zijn fabriek in Göteborg op te schalen. Doordat de trucks modulair zijn opgebouwd, kan Volvo op zijn productielocatie zowel conventionele vrachtauto’s als e-trucks bouwen.

DFDS levert veer- en transportdiensten in en rond Europa en genereert een jaarlijkse omzet van omgerekend 2,55 miljard euro. De logistieke divisie van het concern noteerde in 2020 een omzet van 680 miljoen euro (-0,9%). De tienduizend medewerkers van DFDS zijn verspreid over ruim twintig landen. DFDS heeft zijn hoofdkantoor in Kopenhagen en is daar ook genoteerd aan de Nasdaq.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement