Productiemodel Mercedes eActros heeft bereik van 400 kilometer

Groter Accupakket

Mercedez-Benz start deze maand met de serieproductie van de elektrische eActros. Ten opzichte van de prototypes die hier en daar al rondreden is de actieradius flink opgehoogd, van 200 naar 400 kilometer. Simon Loos heeft al een exemplaar in gebruik genomen.

B027 Simon Loos neemt pre serie eActros in gebruik

Het grotere bereik van de productietruck is te danken aan een flink grotere accucapaciteit, meldt Mercedes-Benz. De nieuwe eActros beschikt over een batterijpakket van 420 kilowattuur, terwijl de prototypes het moesten doen met 240 kilowattuur.

‘Tot nu toe zagen we vooral omgebouwde elektrische trucks. De verbrandingsmotor is dan vervangen door een elektromotor en een accupakket’, zegt salesmanager Martin Knijnenburg van Mercedes-Benz. ‘Bij het productiemodel van de eActros ligt dat anders. De volledige ruimte tussen de cabine en de achteras, waar je bij een dieseltruck de motor, versnellingsbak en aandrijfas vindt, is nu ‘from scratch’ opnieuw ingericht.’

Simon Loos

Simon Loos reed sinds 2020 al rond met twintig prototype-trucks van Mercedes-Benz. Het bedrijf gaat de productietrucks inzetten vanuit het Albert Heijn-dc in Delfgauw. Van daaruit bevoorraadt de e-truck supermarkten in onder meer Rotterdam, Den Haag en Delft.

De trucks rijden daarbij ongeveer 300 kilometer op een dag, waardoor het in de meeste gevallen volstaat om ‘s nachts op te laden. Albert Heijn heeft daarvoor vier snellaadstations geïnstalleerd in Delfgauw.

Laadinfra

Om het gebruik van elektrische trucks verder uit te kunnen breiden is echter nog veel werk te doen, zegt transportmanager Peter Leegstraten van Albert Heijn. Vooral de laadinfrastructuur is een punt van zorg. ‘Het doel is dat straks ook de trekkers op elektriciteit rijden en dat er steeds voldoende stroom beschikbaar zal zijn, ook tijdens piekmomenten, om onze logistieke systemen optimaal te laten draaien’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Productiemodel Mercedes eActros heeft bereik van 400 kilometer | NT

Productiemodel Mercedes eActros heeft bereik van 400 kilometer

Groter Accupakket

Mercedez-Benz start deze maand met de serieproductie van de elektrische eActros. Ten opzichte van de prototypes die hier en daar al rondreden is de actieradius flink opgehoogd, van 200 naar 400 kilometer. Simon Loos heeft al een exemplaar in gebruik genomen.

B027 Simon Loos neemt pre serie eActros in gebruik

Het grotere bereik van de productietruck is te danken aan een flink grotere accucapaciteit, meldt Mercedes-Benz. De nieuwe eActros beschikt over een batterijpakket van 420 kilowattuur, terwijl de prototypes het moesten doen met 240 kilowattuur.

‘Tot nu toe zagen we vooral omgebouwde elektrische trucks. De verbrandingsmotor is dan vervangen door een elektromotor en een accupakket’, zegt salesmanager Martin Knijnenburg van Mercedes-Benz. ‘Bij het productiemodel van de eActros ligt dat anders. De volledige ruimte tussen de cabine en de achteras, waar je bij een dieseltruck de motor, versnellingsbak en aandrijfas vindt, is nu ‘from scratch’ opnieuw ingericht.’

Simon Loos

Simon Loos reed sinds 2020 al rond met twintig prototype-trucks van Mercedes-Benz. Het bedrijf gaat de productietrucks inzetten vanuit het Albert Heijn-dc in Delfgauw. Van daaruit bevoorraadt de e-truck supermarkten in onder meer Rotterdam, Den Haag en Delft.

De trucks rijden daarbij ongeveer 300 kilometer op een dag, waardoor het in de meeste gevallen volstaat om ‘s nachts op te laden. Albert Heijn heeft daarvoor vier snellaadstations geïnstalleerd in Delfgauw.

Laadinfra

Om het gebruik van elektrische trucks verder uit te kunnen breiden is echter nog veel werk te doen, zegt transportmanager Peter Leegstraten van Albert Heijn. Vooral de laadinfrastructuur is een punt van zorg. ‘Het doel is dat straks ook de trekkers op elektriciteit rijden en dat er steeds voldoende stroom beschikbaar zal zijn, ook tijdens piekmomenten, om onze logistieke systemen optimaal te laten draaien’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement