Dat blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, dat op verzoek van een rechtbank in Spanje voorwaarden hiervoor heeft opgesteld. Zo moeten de vrachtwagenbouwer en het dochterbedrijf ten tijde van de verboden prijsafspraken een ‘economische eenheid’ hebben gevormd en moet het dochterbedrijf direct betrokken zijn geweest bij het veroorzaken van de schade.

De zaak kwam bij het hof in Luxemburg terecht na een juridisch geschil in Spanje. Nadat het truckkartel aan het licht kwam, diende rolcontainerfabrikant Sumal bij de rechter in Barcelona een claim van ruim 22.000 euro in tegen Mercedes Benz Trucks España. Die zaak werd echter afgewezen omdat het moederbedrijf Daimler door de Europese Commissie was aangewezen als betrokkene in het truckkartel en niet de Spaanse dochteronderneming. Sumal ging vervolgens tegen die uitspraak in beroep.

Bewijzen

Het Hof stelt dat Sumal nu eerst moet bewijzen dat de vrachtwagens die Mercedes Benz Trucks España heeft verkocht dezelfde zijn als die waarover Daimler verboden prijsafspraken heeft gemaakt. Ook moet Mercedes Benz Trucks España de kans krijgen om aan te tonen dat ten tijde van het truckkartel geen economische eenheid vormde met Daimler.

Afgelopen zomer oordeelde het EU-Hof al dat bedrijven die benadeeld zijn door het truckkartel, ook in het thuisland naar de rechter kunnen stappen en niet alleen op de plek waar de prijsafspraken tot stand zijn gekomen. De verboden illegale afspraken tussen vrachtwagenfabrikanten bestreken de hele Europese Economische Ruimte, stelde het Hof toen.

Teveel betaald

Alle grote Europese vrachtwagenbouwers deden mee aan het truckkartel, dat van 1997 tot en met 2011 actief was. Door de illegale prijsafspraken betaalden kopers van vrachtwagens in Europa jarenlang te veel voor nieuwe vrachtwagens. Ook hun verzekeringen, die veelal gebaseerd zijn op de aanschafprijs, vielen door kartelafspraken te hoog uit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement