Volgens de BBC verwacht de regering in Londen de versoepeling nog voor de kerst te kunnen doorvoeren, voor een duur van maximaal een half jaar.

De maatregel volgt op een mislukte poging van de Britten om buitenlandse chauffeurs aan te trekken met werkvisa. Slechts een handjevol chauffeurs meldde zich voor de werkvergunningen, waardoor het overgrote deel van de 5.000 visa op de plank bleven liggen.

Nederlandse transportbedrijven

Eind september pleitte een groep grote Nederlandse transportbedrijven al voor verruiming van de cabotageregels in het VK. Nederlandse ondernemers kunnen de Britse supplychain ondersteunen, zo betoogden zij, maar dan moet de productiviteit per truck wel omhoog. De ongelimiteerde cabotage kan helpen om ritten naar het VK rendabel uit te voeren.

Dinsdag maakte containervervoerder Maersk bekend dat verschillende grote schepen zijn uitgeweken van de haven van Felixstowe omdat door het chauffeurstekort containers niet verder naar het binnenland vervoerd kunnen worden en er geen ruimte is om containers op te slaan in de haven.

Het truckergebrek in het Verenigd Koninkrijk heeft al geleid tot tekorten bij benzinestations omdat er onvoldoende brandstof aangevoerd kon worden. Ook hebben supermarkten en andere winkels te kampen gehad met lege schappen door problemen bij de bevoorrading.

Kerst

Toch hoeven de Britten zich geen zorgen te maken over lege schappen van bijvoorbeeld speelgoedwinkels in aanloop naar de kerst, zei de Britse minister en Conservatief parlementslid Oliver Dowden deze week.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement