Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door het CBS en TNO.

Bijna 950.000 werknemers deden in 2020 naar eigen zeggen vaak of altijd gevaarlijk werk. In de top-10 van gevaarlijke beroepsgroepen staan vooral beroepen in de techniek, transport en logistiek. Toch zijn het de koks die van alle beroepsgroepen het meest aangeven dat zij tijdens hun werk vaak of altijd te maken hebben met gevaarlijke situaties. In de periode van 2018 tot en met 2020 ging het om 59% van de koks.

Fysieke belasting

CBS en TNO vroegen de vrachtwagenchauffeurs verder naar de fysieke arbeidsbelasting waar ze meet maken hebben. Van hen zegt ruim 42% regelmatig veel kracht te moeten zetten. 32% heeft vaak te maken met trillingen of harde geluiden (11%) en 15% zegt tijdens het werk stoffen in te ademen. Ook repeterende bewegingen (41%) en werken in een ongemakkelijke houding (9%) worden door de truckers genoemd.

Naast koks en vrachtwagenchauffeurs zeggen ook procesoperators, buschauffeurs, trambestuurders, politiepersoneel, brandweerlieden en bouwarbeiders in de afbouw (waaronder bijvoorbeeld dakdekkers) in ruim de helft van de gevallen vaak of altijd gevaarlijk werk te moeten doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding