‘Overtredingen rij- en rusttijden naar record door supplychaincrisis’

Roadpol

Door de huidige grote vraag naar wegtransport is het aantal overtredingen van de rij- en rusttijden gestegen tot recordhoogte. Politieorganisatie Roadpol spreekt van een ‘groot risico voor de verkeersveiligheid.’

Roadpol, het Europese samenwerkingsverband voor de verkeerspolitie, komt tot die conclusie na een controleactie in 19 landen.

Van de ruim 197.000 gecontroleerde vrachtwagenchauffeurs bleken ruim 13.000 de regels voor rij- en rusttijden te overtreden (7%). In nog eens 6.170 gevallen werd de tachograaf onjuist gebruikt. 656 digitale tachografen waren bovendien gemanipuleerd. Volgens Roadpol gaat het om het grootste percentage overtredingen van de rij- en rusttijden dat ooit is vastgesteld.

35% in overtreding

Verder constateerde de politie tijdens de actie 8.125 snelheidsovertredingen en ruim 5.000 technische fouten. Meer dan 4.600 truckers reden zonder veiligheidsgordel. Alles bij elkaar was 35% van alle vrachtwagenchauffeurs in overtreding, zo meldt Roadpol. Dat is bijna twee keer zo veel als tijdens een vergelijkbare controleactie in mei vorig jaar.

Roadpolsecretaris Henk Jansen verklaart de vele overtredingen door de wereldwijde supplychaincrisis. ‘Door de sterk toegenomen vraag naar wegtransport en vrachtwagenchauffeurs proberen ondernemers hun trucks zo veel mogelijk te benutten. Helaas lijkt het erop dat de verkeersveiligheid daardoor ondergeschikt wordt aan de vraag uit de markt.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Overtredingen rij- en rusttijden naar record door supplychaincrisis’ | NT

‘Overtredingen rij- en rusttijden naar record door supplychaincrisis’

Roadpol

Door de huidige grote vraag naar wegtransport is het aantal overtredingen van de rij- en rusttijden gestegen tot recordhoogte. Politieorganisatie Roadpol spreekt van een ‘groot risico voor de verkeersveiligheid.’

Roadpol, het Europese samenwerkingsverband voor de verkeerspolitie, komt tot die conclusie na een controleactie in 19 landen.

Van de ruim 197.000 gecontroleerde vrachtwagenchauffeurs bleken ruim 13.000 de regels voor rij- en rusttijden te overtreden (7%). In nog eens 6.170 gevallen werd de tachograaf onjuist gebruikt. 656 digitale tachografen waren bovendien gemanipuleerd. Volgens Roadpol gaat het om het grootste percentage overtredingen van de rij- en rusttijden dat ooit is vastgesteld.

35% in overtreding

Verder constateerde de politie tijdens de actie 8.125 snelheidsovertredingen en ruim 5.000 technische fouten. Meer dan 4.600 truckers reden zonder veiligheidsgordel. Alles bij elkaar was 35% van alle vrachtwagenchauffeurs in overtreding, zo meldt Roadpol. Dat is bijna twee keer zo veel als tijdens een vergelijkbare controleactie in mei vorig jaar.

Roadpolsecretaris Henk Jansen verklaart de vele overtredingen door de wereldwijde supplychaincrisis. ‘Door de sterk toegenomen vraag naar wegtransport en vrachtwagenchauffeurs proberen ondernemers hun trucks zo veel mogelijk te benutten. Helaas lijkt het erop dat de verkeersveiligheid daardoor ondergeschikt wordt aan de vraag uit de markt.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement