Vraag naar chauffeurs explosief gestegen: 17.330 vacatures

Chauffeurstekort

De vraag naar chauffeurs is in het derde kwartaal van dit jaar explosief gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar: 17.730 openstaande chauffeursvacatures tegenover 9.592. Dit blijkt uit cijfers van Randstad. Volgens het uitzendbureau gaat het over vacatures door het hele land.

Met name rond Utrecht, West-Brabant en Oost-Brabant is volgens het uitzendbureau een ernstig tekort aan chauffeurs. ‘Toenemende vergrijzing en beperkte instroom door een negatief imago zijn belangrijke oorzaken.’ Anders opleiden en meer rekening houden met werk-privé balans van het transport personeel is volgens Randstad hard nodig om de schaarste op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden.

Schaarste groter dan ooit

Vorig jaar was het volgens het uitzendbureau nog een kwart van de transportbedrijven dat aangaf dat ze problemen had met het tekort aan chauffeurs, nu al de helft. ‘De schaarste is niet nieuw, wel groter dan ooit, aldus Monique Lont, directeur Randstad Transport. ‘De gemiddelde leeftijd van chauffeurs is hoog: 61% is boven de 50 jaar en gaat binnen afzienbare tijd met, vervroegd, pensioen.’ Tegelijkertijd blijft volgens haar de instroom van jongeren achter. ‘Uit algemene cijfers van het CBR blijkt verder dat het aantal mensen met een vrachtwagenrijbewijs sinds 2014 met 21% is afgenomen.’

Ook de coronapandemie heeft een rol gespeeld. Bart Kok, senior operationeel manager bij Randstad Transport: ‘We zien transporteurs nu ook worstelen met het wegvallen van werk in de horeca, maar ze willen tegelijkertijd hun schaarse chauffeurs aan boord houden.’ Bovendien is er volgens hem zo’n 11 maanden lang niet of nauwelijks opgeleid, omdat rijscholen en het CBR dicht moesten tijdens de lockdowns. ‘Daarnaast hebben instromers vaak andere wensen en willen zij naast een prettige werksfeer en goed salaris ook een goede werk-privé balans, waardoor je per twee uitstromers niet zelden drie nieuwe nodig hebt.’

Meer vrouwen

Volgens Randstad moeten bedrijven meer over de lange termijn denken en extra inspanningen doen voor jonge werknemers uit BBL-opleidingen en investeren in opleidingen voor zij-instromers vanuit andere sectoren.

Ook het imago en het traditionele denken van veel kleine en middelgrote transporteurs spelen volgens Randstad een rol. Lont: ‘De doelgroep is beperkt, omdat veel werkgevers vasthouden aan fulltime werken en een profiel waar ze aan gewend zijn.’ Hierdoor voelen parttimers en de jongere generatie zich volgens haar minder aangetrokken tot het beroep. Volgens Lont zijn andere werktijden en ploegendiensten bijvoorbeeld daarom het overwegen waard. ‘Hierdoor kunnen mensen het beroep beter combineren met een gezin en andere persoonlijke zaken. Als je parttime werken mogelijk maakt, willen meer vaders en zeker ook meer vrouwen in de logistiek werken.’

Dag van de Vrachtwagenchauffeur

‘Vrachtwagenchauffeurs zijn onmisbaar’, zegt Elisabeth Post, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN). ‘Met de Dag van de vrachtwagenchauffeur vragen we aandacht voor de mannen en vrouwen die iedere dag en nacht doorwerken om Nederland draaiende te houden.’ Op 9 december nemen honderden bedrijven deel aan de Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Met een ‘Bedankt’ actie in hun bedrijf verrassen zij hun chauffeurs. De Dag van de Vrachtwagenchauffeur werd vanochtend om 10.00 uur afgetrapt met een speciaal lied van Samantha Steenwijk voor de vrachtwagenchauffeurs.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Vraag naar chauffeurs explosief gestegen: 17.330 vacatures | NT

Vraag naar chauffeurs explosief gestegen: 17.330 vacatures

Chauffeurstekort

De vraag naar chauffeurs is in het derde kwartaal van dit jaar explosief gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar: 17.730 openstaande chauffeursvacatures tegenover 9.592. Dit blijkt uit cijfers van Randstad. Volgens het uitzendbureau gaat het over vacatures door het hele land.

Met name rond Utrecht, West-Brabant en Oost-Brabant is volgens het uitzendbureau een ernstig tekort aan chauffeurs. ‘Toenemende vergrijzing en beperkte instroom door een negatief imago zijn belangrijke oorzaken.’ Anders opleiden en meer rekening houden met werk-privé balans van het transport personeel is volgens Randstad hard nodig om de schaarste op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden.

Schaarste groter dan ooit

Vorig jaar was het volgens het uitzendbureau nog een kwart van de transportbedrijven dat aangaf dat ze problemen had met het tekort aan chauffeurs, nu al de helft. ‘De schaarste is niet nieuw, wel groter dan ooit, aldus Monique Lont, directeur Randstad Transport. ‘De gemiddelde leeftijd van chauffeurs is hoog: 61% is boven de 50 jaar en gaat binnen afzienbare tijd met, vervroegd, pensioen.’ Tegelijkertijd blijft volgens haar de instroom van jongeren achter. ‘Uit algemene cijfers van het CBR blijkt verder dat het aantal mensen met een vrachtwagenrijbewijs sinds 2014 met 21% is afgenomen.’

Ook de coronapandemie heeft een rol gespeeld. Bart Kok, senior operationeel manager bij Randstad Transport: ‘We zien transporteurs nu ook worstelen met het wegvallen van werk in de horeca, maar ze willen tegelijkertijd hun schaarse chauffeurs aan boord houden.’ Bovendien is er volgens hem zo’n 11 maanden lang niet of nauwelijks opgeleid, omdat rijscholen en het CBR dicht moesten tijdens de lockdowns. ‘Daarnaast hebben instromers vaak andere wensen en willen zij naast een prettige werksfeer en goed salaris ook een goede werk-privé balans, waardoor je per twee uitstromers niet zelden drie nieuwe nodig hebt.’

Meer vrouwen

Volgens Randstad moeten bedrijven meer over de lange termijn denken en extra inspanningen doen voor jonge werknemers uit BBL-opleidingen en investeren in opleidingen voor zij-instromers vanuit andere sectoren.

Ook het imago en het traditionele denken van veel kleine en middelgrote transporteurs spelen volgens Randstad een rol. Lont: ‘De doelgroep is beperkt, omdat veel werkgevers vasthouden aan fulltime werken en een profiel waar ze aan gewend zijn.’ Hierdoor voelen parttimers en de jongere generatie zich volgens haar minder aangetrokken tot het beroep. Volgens Lont zijn andere werktijden en ploegendiensten bijvoorbeeld daarom het overwegen waard. ‘Hierdoor kunnen mensen het beroep beter combineren met een gezin en andere persoonlijke zaken. Als je parttime werken mogelijk maakt, willen meer vaders en zeker ook meer vrouwen in de logistiek werken.’

Dag van de Vrachtwagenchauffeur

‘Vrachtwagenchauffeurs zijn onmisbaar’, zegt Elisabeth Post, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN). ‘Met de Dag van de vrachtwagenchauffeur vragen we aandacht voor de mannen en vrouwen die iedere dag en nacht doorwerken om Nederland draaiende te houden.’ Op 9 december nemen honderden bedrijven deel aan de Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Met een ‘Bedankt’ actie in hun bedrijf verrassen zij hun chauffeurs. De Dag van de Vrachtwagenchauffeur werd vanochtend om 10.00 uur afgetrapt met een speciaal lied van Samantha Steenwijk voor de vrachtwagenchauffeurs.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement