Het gaat om een proef met het transport van ruim 17 ton aan goederen voor Cabot vanuit de Rotterdamse haven naar Antwerpen. De truck keerde vervolgens terug naar de basis, waarmee de rondrit uitkwam op een afstand van meer dan 300 kilometer.

De rit werd uitgevoerd door H.N. Post & Zonen, dat met zero-emissiespecialist Breytner een joint venture heeft voor de exploitatie van 50 tons elektrische vrachtwagens.

Laden

De gebruikte truck heeft een actieradius van 150 kilometer. Tijdens de rondrit naar Antwerpen moest zowel op de heen- als op de terugweg een keer geladen worden. Elk laadmoment duurde ongeveer een uur en twintig minuten en vond plaats in Nederland.

‘Het proefproject toont aan dat een elektrische vrachtwagen van meer dan 40 ton meer dan 300 km kan afleggen terwijl hij uitsluitend wordt opgeladen door bestaande snelweginfrastructuur’, melden de betrokken partijen.

Verladers

Sennder merkt dat verladers als Cabot steeds meer vragen om transport met een kleinere CO2-voetafdruk. Het online platform zegt daarom flink te investeren in het aanbieden van elektrische voertuigen, alternatieve brandstoffen en route-optimalisatie-oplossingen.

Breytner en H.N. Post & Zonen namen in mei van dit jaar hun eerste 50 tons batterij-elektrische vrachtwagen in gebruik. De grote trekker wordt onder meer ingezet bij de bevoorrading van de supermarkten van Plus in Rotterdam, het vervoer van bestratingsmaterialen van fabrikant Struyk Verwo Infra voor de gemeente Rotterdam en containervervoer in de Rotterdamse haven. In oktober maakten de bedrijven bekend ook sinaasappelsap voor de Rotterdamse productielocatie van sapfabrikant Innocent te gaan vervoeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement