Wegrestaurants blijven open voor truckers tijdens lockdown

Coronamaatregelen

Wegrestaurants aan het hoofdwegennet blijven geopend voor truckers tijdens de lockdown. Ook de horeca in tankstations mag openblijven.

Dat blijkt uit een door de Rijksoverheid gepubliceerde lijst met uitzonderingen op de horecasluiting die geldt sinds afgelopen zondag. Ook voor zeemanshuizen geldt een uitzondering.

De wegrestaurants mogen alleen open blijven voor beroepschauffeurs. Het is volgens TLN nog niet duidelijk hoe dit precies aangetoond moet worden. Het ligt echter voor de hand dat hiervoor een chauffeurskaart getoond moet worden.

Hoofdwegennet

Verder weet TLN te melden dat de uitzondering alleen geldt voor gelegenheden die liggen aan het zogenoemde hoofdwegennet. Daarmee zou de uitzondering die tot nu toe ook gold voor wegrestaurants aan het onderliggende wegennet komen te vervallen.

Ook de horeca in tankstations langs het hoofdwegennet is alleen open voor beroepschauffeurs. De horeca in tankstations aan het onderliggend wegennet moet de deuren sluiten. Wel mag hier eten worden afgehaald.

Sinds zondagochtend gelden nieuwe, strengere maatregelen tegen het coronavirus. Deze werden zaterdag in een ingelaste persconferentie aangekondigd door demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wegens de snelle opmars van de omikronvariant van corona. Deze harde lockdown geldt zeker tot en met 14 januari. De geldende steunmaatregelen zullen ook voor het eerste kwartaal van 2022 gelden, bleek tijdens de persconferentie.

Rijlessen

Rijexamens, rijlessen en theorie-examens blijven de komende periode toegestaan tussen 5 uur en 17 uur. Dat geldt ook beroepschauffeurs. Theorielessen voor beroep zoals het theoretische deel van de nascholing voor instructeurs en chauffeurs (code 95) mogen doorgaan.

De horecasluitingen tijdens vorige lockdowns leidden tot onbegrip bij truckers. Eind vorig jaar deed toenmalig minister Van Nieuwenhuizen daarom een oproep aan de gesloten wegrestaurants om wel afhaalmaaltijden aan te blijven bieden. Vakbond CNV startte daarop een petitie om de restaurants weer te openen voor beroepschauffeurs.

De nu afgekondigde lockdown is een klap voor onder meer de horecabevoorrading en levering aan niet-essentiële winkels. Tijdens vorige lockdowns beleefden de supermarktbevoorraders en dienstverleners voor de e-commerce juist ongekende drukte.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Wegrestaurants blijven open voor truckers tijdens lockdown | NT

Wegrestaurants blijven open voor truckers tijdens lockdown

Coronamaatregelen

Wegrestaurants aan het hoofdwegennet blijven geopend voor truckers tijdens de lockdown. Ook de horeca in tankstations mag openblijven.

Dat blijkt uit een door de Rijksoverheid gepubliceerde lijst met uitzonderingen op de horecasluiting die geldt sinds afgelopen zondag. Ook voor zeemanshuizen geldt een uitzondering.

De wegrestaurants mogen alleen open blijven voor beroepschauffeurs. Het is volgens TLN nog niet duidelijk hoe dit precies aangetoond moet worden. Het ligt echter voor de hand dat hiervoor een chauffeurskaart getoond moet worden.

Hoofdwegennet

Verder weet TLN te melden dat de uitzondering alleen geldt voor gelegenheden die liggen aan het zogenoemde hoofdwegennet. Daarmee zou de uitzondering die tot nu toe ook gold voor wegrestaurants aan het onderliggende wegennet komen te vervallen.

Ook de horeca in tankstations langs het hoofdwegennet is alleen open voor beroepschauffeurs. De horeca in tankstations aan het onderliggend wegennet moet de deuren sluiten. Wel mag hier eten worden afgehaald.

Sinds zondagochtend gelden nieuwe, strengere maatregelen tegen het coronavirus. Deze werden zaterdag in een ingelaste persconferentie aangekondigd door demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wegens de snelle opmars van de omikronvariant van corona. Deze harde lockdown geldt zeker tot en met 14 januari. De geldende steunmaatregelen zullen ook voor het eerste kwartaal van 2022 gelden, bleek tijdens de persconferentie.

Rijlessen

Rijexamens, rijlessen en theorie-examens blijven de komende periode toegestaan tussen 5 uur en 17 uur. Dat geldt ook beroepschauffeurs. Theorielessen voor beroep zoals het theoretische deel van de nascholing voor instructeurs en chauffeurs (code 95) mogen doorgaan.

De horecasluitingen tijdens vorige lockdowns leidden tot onbegrip bij truckers. Eind vorig jaar deed toenmalig minister Van Nieuwenhuizen daarom een oproep aan de gesloten wegrestaurants om wel afhaalmaaltijden aan te blijven bieden. Vakbond CNV startte daarop een petitie om de restaurants weer te openen voor beroepschauffeurs.

De nu afgekondigde lockdown is een klap voor onder meer de horecabevoorrading en levering aan niet-essentiële winkels. Tijdens vorige lockdowns beleefden de supermarktbevoorraders en dienstverleners voor de e-commerce juist ongekende drukte.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement