Rechter: bezorgers Deliveroo vallen onder cao beroepsgoederenvervoer

Hoger beroep

Maaltijdbezorgers van Deliveroo vallen onder de cao Beroepsgoederenvervoer. Dat oordeelt de rechter in een door de FNV aangespannen hoger beroep tegen de besteldienst.

Het oordeel komt nadat in een andere zaak in hoger beroep al was bepaald dat de bezorgers werknemers zijn en geen zzp’ers, zoals Deliveroo beweert.

Door de uitspraak krijgen de bezorgers recht op onder meer een vast uurloon, toeslagen en vakantiegeld en wordt hun loon doorbetaald tijdens wachttijd, ziekte en vrije dagen.

FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen: ‘De uitspraak geldt met terugwerkende kracht voor alle bezorgers die voor Deliveroo werken en gewerkt hebben. Bezorgers kunnen zich bij FNV melden om samen een arbeidsovereenkomst op te eisen waarbij een cao-loon hoort.’

Werkingssfeer

De rechter boog zich in het hoger beroep over de vraag of de werkingssfeer van de cao Beroepsgoederenvervoer nu wel of niet geldt voor maaltijdbezorgers. Deliveroo meent van niet, onder meer omdat veel bepalingen in de cao gaan over gemotoriseerd verkeer en de meeste bezorgers daar geen gebruik van maken. Ook komt de maaltijdbezorger niet voor in het functiehandboek.

Verder betoogde Deliveroo dat de door klanten bepaalde bezorgkosten niet kunnen worden gezien als ‘vergoeding voor het vervoer’. Klanten betalen immers een vaste prijs ongeacht de grootte van de bestelling en de vraag hoeveel bezorgers nodig zijn.

De rechter stelt echter dat het voor de werkingssfeer niet van belang is of de vergoeding kostendekkend is. Bovendien staat vast dat er sprake is van vervoer tegen een vergoeding van iets anders dan personen. Alles afwegende oordeelt het hof dat Deliveroo valt onder de werkingssfeer van de cao.

Handhaving

FNV heeft meerdere rechtszaken lopen tegen platformbedrijven die gebruik maken van zogenoemde schijnzelfstandigen, zoals Deliveroo, Temper en Uber. Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV: ‘Die rechtszaken zouden niet nodig zijn als de overheid haar eigen wetten zou handhaven.’

Dat is de afgelopen jaren echter niet het geval, stelt Boufangacha. ‘Met als gevolg dat platformbedrijven hun werkgeverschap kunnen ontlopen en daarmee oneerlijk concurreren met bedrijven die wel netjes de arbeids- en cao-regels naleven.’

Regeerakkoord

In het onlangs gepresenteerde regeerakkoord staat dat de overheid schijnopdrachtgeverschap wil tegengaan door betere handhaving. Boufangacha: ‘Het is wel zaak dat de politiek nu snel doorpakt en het aanpakken van schijnopdrachtgeverschap snel gaat uitvoeren.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Rechter: bezorgers Deliveroo vallen onder cao beroepsgoederenvervoer | NT

Rechter: bezorgers Deliveroo vallen onder cao beroepsgoederenvervoer

Hoger beroep

Maaltijdbezorgers van Deliveroo vallen onder de cao Beroepsgoederenvervoer. Dat oordeelt de rechter in een door de FNV aangespannen hoger beroep tegen de besteldienst.

Het oordeel komt nadat in een andere zaak in hoger beroep al was bepaald dat de bezorgers werknemers zijn en geen zzp’ers, zoals Deliveroo beweert.

Door de uitspraak krijgen de bezorgers recht op onder meer een vast uurloon, toeslagen en vakantiegeld en wordt hun loon doorbetaald tijdens wachttijd, ziekte en vrije dagen.

FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen: ‘De uitspraak geldt met terugwerkende kracht voor alle bezorgers die voor Deliveroo werken en gewerkt hebben. Bezorgers kunnen zich bij FNV melden om samen een arbeidsovereenkomst op te eisen waarbij een cao-loon hoort.’

Werkingssfeer

De rechter boog zich in het hoger beroep over de vraag of de werkingssfeer van de cao Beroepsgoederenvervoer nu wel of niet geldt voor maaltijdbezorgers. Deliveroo meent van niet, onder meer omdat veel bepalingen in de cao gaan over gemotoriseerd verkeer en de meeste bezorgers daar geen gebruik van maken. Ook komt de maaltijdbezorger niet voor in het functiehandboek.

Verder betoogde Deliveroo dat de door klanten bepaalde bezorgkosten niet kunnen worden gezien als ‘vergoeding voor het vervoer’. Klanten betalen immers een vaste prijs ongeacht de grootte van de bestelling en de vraag hoeveel bezorgers nodig zijn.

De rechter stelt echter dat het voor de werkingssfeer niet van belang is of de vergoeding kostendekkend is. Bovendien staat vast dat er sprake is van vervoer tegen een vergoeding van iets anders dan personen. Alles afwegende oordeelt het hof dat Deliveroo valt onder de werkingssfeer van de cao.

Handhaving

FNV heeft meerdere rechtszaken lopen tegen platformbedrijven die gebruik maken van zogenoemde schijnzelfstandigen, zoals Deliveroo, Temper en Uber. Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV: ‘Die rechtszaken zouden niet nodig zijn als de overheid haar eigen wetten zou handhaven.’

Dat is de afgelopen jaren echter niet het geval, stelt Boufangacha. ‘Met als gevolg dat platformbedrijven hun werkgeverschap kunnen ontlopen en daarmee oneerlijk concurreren met bedrijven die wel netjes de arbeids- en cao-regels naleven.’

Regeerakkoord

In het onlangs gepresenteerde regeerakkoord staat dat de overheid schijnopdrachtgeverschap wil tegengaan door betere handhaving. Boufangacha: ‘Het is wel zaak dat de politiek nu snel doorpakt en het aanpakken van schijnopdrachtgeverschap snel gaat uitvoeren.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement